CAO van NU is er voor U!

Vrijdagmiddag is in een bijeenkomst in Den Haag CAO van (N)U gepresenteerd. CAO van (N)U is een visie en concept dat gebruikt kan worden voor CAO-vernieuwing. Raad van State lid Hans Borstlap gaf de noodzaak daarvoor aan. 'De overheid kan en wil niet alles regelen en ook centrale organisaties van werkgevers en vakbonden kunnen dat niet. Oplossingen, zoals werk-naar-werk afspraken, moeten in sectoren en bedrijven gemaakt worden.'


Daarvoor zijn CAO's nodig die inspelen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Deze week wees trendonderzoek van Motivaction uit dat de nieuwe generatie werkers, zowel werknemers als zzp'ers, die eigen verantwoordelijkheid ook wil dragen. Daarom moeten CAO's vernieuwd worden. Minder regels en meer ruimte. CAO van (N)U biedt daarvoor de visie en het concept en richt zich niet alleen op de inhoud van de CAO, maar ook op het proces van totstandkoming van de CAO.

Robbert Coenmans, de kersverse voorzitter van FNV Jong, gooide de knuppel in het hoenderhok met de vraag of CAO-onderhandelingen zich niet moeten verplaatsen van de onderhandelaars naar de werkenden zelf en veel meer via de sociale media gevoerd moeten worden! CAO's die werkenden met vormen van co-creatie bij de CAO-onderhandelingen betrekken, zoals ING Verzekeringen, laten zien dat het resultaat daarvan een vernieuwende CAO kan zijn.

CAO van (N)U is geen blauwdruk, model of voorbeeld-CAO, maar een visie en concept dat voor elke CAO op maat kan worden ingevuld en uitgewerkt. Een aantal concrete CAO van (N)U Tips zijn: een gezamenlijk visiedocument en onderhandelingsagenda in plaats van inzetbrieven, co-creatie, onafhankelijke kostenberekeningen, 'puzzelend' onderhandelen, communicatie voor, tijdens en na CAO-onderhandelingen, klare taal, maatwerk en veel individuele keuzevrijheid binnen budgetten in geld en vrije tijd.

Informatie over CAO van (N)U is digitaal beschikbaar op de website. Klanten en relaties van HS Arbeidsvoorwaarden kunnen in de zomermaanden juli en augustus kosteloos in een gesprek geïnformeerd worden over de mogelijkheden van CAO van (N)U voor hun CAO. Maak een vrijblijvende afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


CAOpinie© van de week , door Henk Strating, directeur HS Arbeidsvoorwaarden 26.06.2013  

+31 (0)20 589 82 36

Facebook Twitter LinkedIn