CNN ziet toekomst in dementendorp Weesp

CNN zendt deze week dagelijks een special uit over de De Hogeweyk in Weesp, geheel bewoond door dementerende ouderen. Motivaction voerde het onderzoek naar de lifestyles van De Hogeweyk-bewoners uit.

Nrc.nl besteedt ruim aandacht aan dit unieke woonproject:
CNN ziet de toekomst in dementendorp in Weesp - 'nog nooit zoiets gezien'

De Amerikaanse zender CNN schenkt deze week elke dag aandacht aan de gemeente Weesp. Untold Stories: Dementia Village gaat over woongemeenschap De Hogeweyk, geheel bewoond door dementerende ouderen. Volgens CNN is het de dementenzorg van de toekomst.

De Hogeweyk is een gemeente van 23 gebouwen waar 152 dementerende ouderen wonen. Er is een theater, een supermarkt, een kapper en een park. Omdat het voor dementerende ouderen goed is om in een zo vertrouwd mogelijke omgeving te leven, zijn de woningen ingericht in verschillende stijlen. Er zijn Gooise huizen, stadse huizen, christelijke huizen, Indische huizen, culturele huizen en ambachtelijke huizen.

"Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven", schrijft medisch verslaggever Sanjay Gupta erover in een blogpost waarin hij de vijf dingen noemt die hij van zijn bezoek aan het Nederlandse dorp heeft geleerd. Hij wijst erop dat dementie een groeiend probleem is in de westerse wereld: in 2030 zal het aantal alzheimer-patiënten zijn verdubbeld, en in 2050 verdriedubbeld.

"It's the only place of its kind, on its scale, anywhere in the world. All of the residents have dementia. Everyone else, however, from the barber at the local salon to the chefs in the restaurants carry out their regular jobs in addition to being trained as specialized health workers. I have never seen anything like it in the world. The media are rarely allowed inside, in an effort to minimize the disruption of the residents' daily lives, but we were."

Bron: Nrc.nl, door Mirjam Remie 16.07.2013

                                                                                                                                       
Zeven lifestyles voor senioren
Directeur Jannette Spiering van De Hogeweyk te Weesp ziet de dementerende ouderen die in haar verzorgingstehuis wonen als klanten. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren en aan de hand van 44 vragen wordt voor een van de zeven lifestyles gekozen. Als gevolg zijn er minder geneesmiddelen nodig en leven haar ‘klanten’ langer. Zie ook Lifestyle voor senioren.

Facebook Twitter LinkedIn