Deel consumenten 'financieel bewusteloos'

Grote hoeveelheid informatie leidt bij een vijfde wel eens tot verlies van overzicht.

Motivaction heeft in opdracht van Platform Wijzer in geldzaken onderzoek uitgevoerd onder ruim 500 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar Ruim veertig procent van de Nederlanders vindt dat er steeds meer van hen verwacht wordt als het gaat om het regelen van de persoonlijke financiën.  Ze worden overspoeld met post en e-mails en vinden de inhoud regelmatig zo ingewikkeld dat ze aangeven dat je er bijna ‘voor gestudeerd’ moet hebben. Voor 1 op de 5 mensen levert het regelen van de financiën hierdoor regelmatig stress en onrust op. Wijzer in geldzaken geeft een aantal tips om meer grip te krijgen op de financiën.


Overheidsbeleid maakt consument ‘financieel bewusteloos’

Het Platform Wijzer in geldzaken waarschuwt dat mensen door onduidelijke en grote hoeveelheden informatie ‘financieel bewusteloos' kunnen raken. Voor 1 op de 5 mensen levert het regelen van de financiën nu al regelmatig stress en onrust op, zo blijkt uit onderzoek van het platform.
 
De steekproef onder ruim 500 http://amweb.nl/-/overheidsbeleid-maakt-consument-financieel-bewusteloos- Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar maakt duidelijk dat ruim 40 % van de respondenten vindt dat er steeds meer van hen verwacht wordt als het gaat om het regelen van de persoonlijke financiën. "Ze worden overspoeld met post en e-mails en vinden de inhoud regelmatig zo ingewikkeld dat ze aangeven dat je er bijna ‘voor gestudeerd' moet hebben." Op de vraag 'van welke organisaties ontvangt u weleens informatie via de post, e-mail of op een andere manier?' wordt de eigen bank met 87% het meest genoemd.  De eigen onafhankelijk financieel-/verzekeringsadviseur staat met 28 % net niet op laatste plaats. 41 % geeft aan geen informatie van zijn adviseur te ontvangen en 31 % van de respondenten heeft geen eigen adviseur.
 

Afwachtend door overheidsbeleid

Volgens Wijzer in geldzaken zijn de veranderingen op het gebied van AOW, pensioenen, de woningmarkt, kinderopvang en belastingen voor veel consumenten moeilijk in te schatten. 54% van de mensen stelt zich afwachtend op bij aangekondigde overheidsmaatregelen. Ook de berichten uit de media over de wijzigingen in overheidsmaatregelen, met daarin verwerkt de mogelijke gevolgen voor de persoonlijke financiële situatie, zetten de consument volgens het platform onvoldoende aan tot actie. "Voor het herstel van het consumentenvertrouwen is het belangrijk dat mensen inzicht en overzicht krijgen in de effecten van alle veranderingen op hun persoonlijke financiële situatie en deze effecten in actie kunnen vertalen. Uit de vragen die Wijzer in geldzaken dagelijks binnen krijgt, blijkt dat mensen zoekende zijn. Consumenten moeten overal kleine brokjes informatie vandaan halen, deze informatie is vaak moeilijk te begrijpen en niet toegesneden op de persoonlijke situatie", aldus Olaf Simonse, hoofd programmabureau Wijzer in geldzaken.


Symposium 'Financieel bewusteloos'

Vrijdagmiddag 31 mei organiseert Wijzer in geldzaken het symposium 'Financieel bewusteloos'. Professionals op het gebied van personal finance krijgen daar onder andere het belang van financiële educatie uitgelegd door Koningin Máxima, erevoorzitter van Wijzer in geldzaken.

Bron: Amweb.nl 30.05.2013


Voorkom stress, maak tijd voor je geld

Word je ook spontaan moedeloos als je je financiën moet regelen? Niet doen. Adem in, relax en lees verder. Met onze 6 tips voorkom je financiële stress.

Ruim 40 procent van de Nederlanders vindt dat er steeds meer van hen verwacht wordt als het gaat om het regelen van de persoonlijke financiën. Ze worden overspoeld met post en e-mails en begrijpen niets van de inhoud.

Financieel bewusteloos

Sommigen schieten er zelfs zo van in de stress dat ze 'financieel bewusteloos raken', blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in Geldzaken.

Wij lieten onze redacteur die zelf uit pure stress alle rekeningen gewoon negeert (slecht idee), bellen met Wijzer in Geldzaken. Hij kwam heel relaxed met de volgende tips om financieel bij bewustzijn te blijven. Ga er even rustig voor zitten en laat de financiële stress van je afglijden.

 
1. Maak tijd voor je geldzaken

Plan regelmatig tijd in om je post te verwerken. Neem bijvoorbeeld een dag in de week (of per maand, afhankelijk van de hoeveelheid post die je krijgt) de tijd om te bekijken wie wanneer geld van je krijgt.

 
2. Zorg voor een overzichtelijke administratie

Houd een kasboekje bij. Schrijf op wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Zo'n huishoudboekje is er ook digitaal. De huishoudboekjes delen je uitgaven automatisch in bij een categorie zoals huishouden, boodschappen, kleding en reizen. Je kunt zelf instellen hoeveel je maximaal aan elke categorie wilt en kunt uitgeven.
 
De Consumentenbond heeft voor Wijzer in Geldzaken de beschikbare online huishoudboekjes bekeken. Bekijk welke jij het lekkerst vindt werken.

 
3. Maak een budget

Een persoonlijke begroting is heel handig om te hebben. Wat geef je per maand uit aan vaste lasten en hoeveel houd je over om vrij te besteden? Maak een budget voor de korte termijn én voor de lange termijn. Het laatste is heel prettig om te hebben om grote uitgaven op te vangen. Als je over 5 jaar toe bent aan een nieuwe auto, kun je daar nu al rekening mee houden met je uitgaven.
 

4. Zorg voor een buffer

Geen overbodige luxe in onzekere economische tijden. Zo kun je onverwachte uitgaven of verandering van inkomsten opvangen. Bekijk hoeveel je opzij kunt zetten (budget voor de langere termijn).


5. Zoek uit wat overheidsmaatregelen voor jou betekenen

De overheid kondigt het aan als er iets gaat veranderen. Meestal ruim van tevoren. Wacht niet tot de wijzigingen ingaan, maar zoek meteen uit hoe nieuw beleid voor jou financieel uitpakt. Nou niet stressen, je staat er niet alleen voor: bruikbare tools zijn makkelijk te vinden op internet. De overheid heeft ze, maar ook bijvoorbeeld het Nibud, Wijzer in Geldzaken of... RTL Nieuws.

 
6. Bekijk de impact van veranderingen in je persoonlijke situatie

Als je gaat samenwonen of juist uit elkaar gaat, wordt ontslagen of kinderen krijgt, verandert er van alles in je situatie. Ook financieel. Het belangrijkste is ook hier: neem rustig de tijd om uit te zoeken wat de verandering betekent voor je pensioen, je verzekeringen enzovoort.

Bron: Rtl.nl 30.05.2013

Facebook Twitter LinkedIn