Drie op tien pubers praten met ouders nooit over seks

Een kwart van de ouders vertelt hun tienerzoon of -dochter niets over de bloemetjes en de bijtjes.

 

Drie op de tien pubers van twaalf jaar en ouder zeggen zelfs nog nooit met hun ouders over seks te hebben gepraat, blijkt uit een onderzoek van het AD. Ouders vinden het vaak moeilijk om over seks te praten en kinderen worden er ook ongemakkelijk van, blijkt uit het onderzoek. 

 

Onderzoeker Frits Spangenberg van onderzoeksbureau Motivaction zegt het 'zorgelijke cijfers' te vinden. "Er is een groep kinderen die geen voorlichting krijgt.'' Hij vindt dat ouders meer verantwoordelijkheid moeten nemen, omdat kinderen hun beeld van seksualiteit anders opdoen uit de media en internet, en dat gebeurt sneller dan ouders denken.

 

Maar seksuologe Sanderijn van der Doef van RutgersWPF zegt dat ouders het best goed doen: "Ik vermoed dat de cijfers veel hoger liggen: tieners ervaren gesprekken over voorlichting niet als een gesprek over seks. Ouders doen het eigenlijk goed: een subtiel gesprek, zonder het al te zwaar te maken. Een gesprek op jonge leeftijd over 'een baby in de buik' is ook al voorlichting.''

 

Van der Doef raadt ouders dan ook aan zo vroeg mogelijk voorlichting te geven, zeker als kinderen zelf vragen beginnen te stellen.

 

Bron: RTL Nieuws 25.04.2015

 

Responsverantwoording AD Gezinsonderzoek

Wilt u weten hoe het onderzoek is opgezet en uitgevoerd? Kijk dan op deze pagina.

Facebook Twitter LinkedIn