Eten doen we samen en zónder mobieltjes

Twee derde van de Nederlandse gezinnen schuift 's avonds tussen 17.30 en 18.00 uur aan tafel. Het vroege tijdstip heeft volgens Frits Spangenberg van Motivaction een logische reden. ,,Gezinnen met kinderen, zeker jonge kinderen, willen nog iets aan de avond hebben. De moeder is vaak thuis of tijdig thuis van het werk, en kookt in driekwart van de gevallen.''

Hoe hoger de ouders zijn opgeleid, hoe later er wordt gegeten. Ook laten zij dan vaker het kind meebeslissen over wat er wordt gegeten. Daarbij gaat in een Nederlands gezin weinig boven een zelf bereide maaltijd, al stijgt het aandeel diepvries-, afhaal- en kant-en-klaarmaaltijden in de loop van de week. ,,Een leuk gegeven, haast met een calvinistische inborst: op maandagen beginnen we vol goede moed met eigen recepten of restjes, maar aan het einde van de week staan we onszelf meer gemak toe,'' zegt Spangenberg.

Eten doen we aan tafel, soms op de bank voor de televisie en met duidelijke regels: géén mobiele telefoon aan tafel, in de meeste gevallen dan. Voor kinderen zijn we niet al te streng: de helft van de ouders vindt het niet erg als een kind soms groenten laat staan die het niet lust, maar het is wel mee-eten wat de pot schaft. Het bordje leeg eten voordat er een toetje komt, geldt voor slechts een kwart van de gezinnen.

 

Afl_2_ADgezin_lunch.png

Bron: ad.nl

Afl_2_ADgezin_lunch.png

 

Bron: ad.nl 04.04.2015

 

 

Facebook Twitter LinkedIn