'Helft bedrijven niet crisisbestendig'

Door directief leiderschap is meer dan de helft van BV Nederland niet bestand tegen een nieuwe crisis. Dat concludeert detacheringsbureau Yacht na onderzoek in samenwerking met Motivaction.  

Dick Koopman, directeur detacheringsbureau Yacht: "Ga als leider eens voor de spiegel staan en vraag jezelf af hoelang je het al doet, zoals je het doet. Je moet zelf durven veranderen, dat is best moeilijk."

Het afgelopen jaar heeft tweederde van de Nederlandse bedrijven hun bedrijfsvoering aangepast om beter door de crisis heen te komen, maar 'slechts' twee op de vijf is daar succesvol in. Oorzaak van het falen is 'directief, top-down leiderschap' , aldus Dick Koopman, directeur van Yacht.

Het detacheringsbureau deed samen met Motivaction onderzoek naar de wijze waarop bedrijven zijn omgegaan met de crisis. Koopman: "Wat wij zien, is dat naarmate bedrijven meer wendbaar zijn, het middenmanagement zich meer in staat voelt om in te springen als er crisis is en ook meer snelheid kan maken."

Hockeycoach
Leiders moeten volgens Koopman 'inspireren' en 'helder zijn in hun visie' en niet gefocust zijn op 'kerngetallen of output'. "Ga niet interveniëren en tegen je werknemers zeggen 'joh we staan 3-0 achter'. Dat doet een coach in de hockey ook, maar dat weet het elftal allang. Vertel juist hoe je eruit komt en waar je naar toe wilt."

Binnen de high tech sector gebeurt dat al veel, zegt Koopman. "Bedrijven in die sector zijn gewend om heel projectmatig te werken en de verantwoordelijkheid laag neer te leggen. Daardoor zijn ze meer wendbaar dan veel andere bedrijven."


Bron: bnr.nl 22.11.2013

+31 (0)20 589 82 36

Facebook Twitter LinkedIn