Helft werknemers vertelt baas niet over schuld

De helft van de werknemers vertelt het de baas niet als hij of zij schulden heeft. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van DAS.


Schaamte speelt daarbij een grote rol. Maar ook de crisis heeft effect, zegt Charles Staats, directeur bij rechtsbijstandverzekeraar DAS.

"Mensen zijn bang dat als hun baas hiervan op de hoogte is, zij er bij een volgende reorganisatieronde mogelijk uit gaan."

Volgens Staats is het juist belangrijk dat werknemers hun financiële problemen aankaarten, omdat hun werkgever hen in veel gevallen kan helpen. "Onder meer door ervoor te zorgen dat ze bij de juiste instanties komen die hen kan bijstaan."


Bespreekbaar

Werkgevers zouden het onderwerp bespreekbaar moeten maken, stelt Staats. "Ook zij hebben er een groot belang bij dat hun werknemers financieel gezond zijn, omdat zij door die problemen vaak slecht gaan functioneren."

Door slechte nachtrust kan de arbeidsproductiviteit naar beneden gaan. Staats: "Dat kan uiteindelijk leiden tot verzuim, maar in zeer enkele gevallen ook tot fraude. Mensen gaan andere wegen zoeken om aan geld te komen."

Jonge mensen

Met name jonge mensen zouden volgens de DAS-directeur in de financiële problemen komen. "En dan ook echt zwaar in de problemen." Zij moeten dat zelf kenbaar maken, zegt hij. "De verantwoordelijkheid ligt bij de werknemer zelf, maar werkgevers moeten daar ook alert op zijn. En hulp bieden."

 

schulden_website.png


Bnr.nl 25.06.2014

Facebook Twitter LinkedIn