Helft WhatsApp'ers gebruikt belfunctie wel eens

De helft van de mensen die weten dat je met WhatsApp kan bellen, heeft dit al één of meerdere keren gedaan. Van de andere helft zegt twee op de vijf dit nog van plan te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction en Telecompaper onder ruim 1.000 Nederlanders van 15 tot 70 jaar. De twee bureau's hebben in mei van dit jaar in een gezamenlijk onderzoek een representatieve groep ondervraagd naar hun eerste indruk van bellen via WhatsApp.

 

Sinds eind maart biedt WhatsApp zijn Android-gebruikers de mogelijkheid om te bellen. Drie weken later werd de belfunctie ook aan iOS toegevoegd, waardoor ook iPhone-bezitters via WhatsApp kunnen bellen (sinds eind juni geldt hetzelfde voor Windows Phone-gebruikers, maar dat is na de onderzoeksperiode). Bellen via de messaging-app kost geen belminuten, maar gaat wel uit de databundel als er geen WiFi is. Het verbruik is ongeveer 500 kB per minuut.

 

In Nederland heeft ongeveer 89 procent van de eigenaren van een smartphone WhatsApp geïnstalleerd. Motivaction en Telecompaper vroegen de respondenten of ze de belfunctie kenden. Meer dan twee derde (70%) weet dat WhatsApp de belfunctie aanbiedt, zo blijkt. Op de vraag of mensen van de belfunctie op de hoogte waren, gaf overigens zo'n 7 procent aan WhatsApp in zijn geheel niet te kennen.

 

De helft van de mensen die weten dat je met WhatsApp kan bellen heeft dit al één of meerdere keren gedaan en nog eens 20 procent is van plan dit te gaan doen. WhatsApp-bellers bellen gemiddeld zo'n zeven keer per maand, terwijl de chatters gemiddeld op 26 gebruiksdagen komen. Ongeveer een kwart van de respondenten gaf aan niet te willen gaan bellen via de app. De overige 7 procent bestaat uit mensen die wel gepoogd hebben te bellen, maar waarbij dat niet gelukt is.

 

Over de kwaliteit van de belfunctie verschillen de meningen. De helft is tevreden of zeer tevreden, maar een kwart geeft ook aan niet tevreden te zijn. Dat staat in groot contrast met de mening over de kwaliteit van de chatfunctie. Vrijwel alle gebruikers (98%) zijn daarover positief.

 

Chart_whatsapp.jpg

 

 

Facebook Twitter LinkedIn