Hoofdboek: één vrouw, honderd hoofddoeken

Hoofdboek is een initiatief van Stichting Cup of Culture. Eén vrouw, honderd hoofddoeken. Boutaïna wordt gefotografeerd met al haar hoofddoeken. Elke foto, elke hoofddoek vertelt iets over haar achtergrond, belevingswereld, opvattingen en drijfveren. Bij elkaar levert dit fascinerende inzichten op over de relatie tussen draagster en accessoire, uiterlijk en innerlijk, hoofd en doek. Hiermee stelt Hoofdboek op een beeldende manier de hoofddoek in een ander daglicht, door te kiezen voor het perspectief van de draagster.

Motivaction ondersteunt dit initiatief van Stichting Cup of Culture door het uitvoeren van het eerste grote hoofddoekenonderzoek. Aan Hoofdboek gaat een uniek onderzoek onder drie groepen jonge vrouwen vooraf. Moslima’s met hoofddoek, moslima’s zonder hoofddoek en niet-moslima’s. Overeenkomsten en verschillen tussen de drie groepen worden voor het eerst duidelijk en zichtbaar gemaakt. Daarnaast wordt ook de mening van het grote publiek meegenomen.

    "Ik heb nog nooit een negatieve opmerking gehad over mijn hoofddoek. Dat heeft me best wel verbaasd. Komt denk ik door hoe je jezelf opstelt en presenteert." (Boutaïna Azzabi)

 

Totstandkoming

Het Hoofdboek is het eerste project van de nieuwe stichting Cup of Culture. Het project bestaat uit onder meer een boek, een onderzoek, een rondreizende expositie en een social mediaplatform over hoofddoeken. Initiatiefnemers van het project zijn Jan Knaap (directeur Cup of Culture), fotograaf Sander Stoepker en hoofdredacteur Olivier Wegloop (Boomerang Content). Onderzoeksbureau Motivaction is een van de partners in het traject.

De fototentoonstelling met 100 foto’s is vanaf 23 november te zien in het Centraal Museum Utrecht.
 

Facebook Twitter LinkedIn