Leerdam werkt aan toekomst van de stad

"De toekomst van Leerdam wordt niet achter een bureau bedacht, maar komt uit de samenleving zelf.”
 
Met die woorden gaf waarnemend burgemeester ir. M. Houtman dinsdagavond de aftrap voor het samenstellen van een toekomst­visie voor de glasstad. De komende maanden bepalen de inwoners hoe de stad er in 2030 uitziet.

Meer dan honderd Leerdammers –vertegenwoordigers van verenigingen, kerken, scholen, instellingen en bedrijven– bogen zich over de sterke en de zwakke punten van Leerdam. Met deze bevindingen gaat de gemeente, samen met bureau Motivaction, toekomst­scenario’s uitwerken.

De sterke punten van Leerdam kwamen moeiteloos naar voren. „Leerdam is de glasstad. Dat imago is goud waard. Maar vergeet ook de kaas niet. Kom je over de grens, dan is de Leerdammer een begrip.” De fraaie historische binnenstad, de natuur, de Linge, de rust van het Groene Hart, toerisme en de centrale ligging werden genoemd als pluspunten. De sterke punten moeten wel beter worden gepresenteerd, aldus een aanwezige.

Zwakke punten van Leerdam zijn het gemiddeld lage opleidingsniveau en het lage besteedbaar inkomen van inwoners. Terwijl ook de toenemende leegstand van de winkels en het gebrek aan uitbreidingsruimte van de indus­trie minpunten zijn. „Het Groene Hart is mooi, maar vormt tegelijk een belemmering”, merkte een inwoner op.

In oktober volgt een nieuwe conferentie. In de tussentijd kunnen inwoners via de gemeentelijke website hun mening geven. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de toekomstvisie vast.


Bron: Reformatorisch Dagblad 26.06.2013

Facebook Twitter LinkedIn