Maak van je huis een energiecentrale

Mooi voornemen voor 2014: zelf energie opwekken via zonnepanelen. Deze energie kun je zelf gebruiken of leveren aan het energiebedrijf. Hoe werkt dat en wat levert het op?

Zo'n 100.000 Nederlanders hebben inmiddels enkele zonnepanelen op hun dak bevestigd, twee jaar geleden was dat de helft. Het aantal zal waarschijnlijk verder stijgen: zes op de tien Nederlanders overweegt zonnepanelen op het eigen dak te plaatsen, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu.


Stijgende energieprijzen

De aanschaf van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Voor 10 vierkante meter betaal je, inclusief installatie, al snel 3.000 euro. Door technische ontwikkelingen en schaalvergroting dalen de prijzen wel. Door stijgende energieprijzen neemt de terugverdientijd af. Had je een paar terug na twintig jaar de aanschafkosten er pas uit, nu lukt dat in elf jaar. De technische levensduur van een zonnepaneel ligt tussen de 25 en 30 jaar. "De energie die je opwekt, kan je direct gebruiken voor eigen apparaten. Als je bijvoorbeeld een wasmachine aan hebt staan terwijl buiten de zon hard schijnt, dan wordt de energie meteen aangewend voor eigen gebruik", zegt Ingrid Aaldijk van de consumentenorganisatie Milieu Centraal.

Stroom die niet direct wordt gebruikt door de eigenaar van de zonnepanelen, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met het gebruik. Dat wordt salderen genoemd. In 2013 kost een kilowattuur (kWh) ongeveer 23 eurocent. Energiebedrijven zijn wettelijk verplicht voor de aangeleverde energie hetzelfde stroomtarief te rekenen als voor de gebruikte energie. Mits de opgewekte hoeveelheid stroom kleiner is dan het eigen verbruik (en met een maximum van 5000 kWh per jaar).

Meer leveren dan je zelf verbruikt, is op dit moment nog niet erg aantrekkelijk. "Je bent in dat geval een energieproducent en dan gaan er andere prijzen gelden. Het energiebedrijf betaalt dan nog slechts 6 tot 8 eurocent per kilowattuur", vertelt Aaldijk. "Het komt ook niet vaak voor dat particulieren netto leveren aan het energiebedrijf. Om het gemiddeld huishoudelijk gebruik zelf op te wekken, heb je minstens zeventien zonnepanelen nodig.

Rendement

Op de site van Milieu Centraal is te berekenen wat het rendement in jouw geval is. Aaldijk: "Het rendement van investeren in zonnepanelen is op dit moment vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening."

 

Tot 2004 gold een aantrekkelijke subsidie voor aanschaf van zonnepanelen. In 2012 werd door het ministerie van Economische Zaken weer budget beschikbaar gesteld voor subsidie van zonnepanelen, maar in augustus van dit jaar was de pot weer leeg. Op dit moment is er dus geen subsidieregeling van kracht. Wel proberen sommige gemeentes de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren door collectieve inkoopacties. Al maken installateurs en distributeurs van zonnepanelen daar ernstig bezwaar tegen, omdat gemeentes de markt zo zouden bederven.
 

Vraag altijd verschillende offertes voordat je zonnepanelen koopt. Kijk niet alleen naar kosten, ook naar garanties. Belangrijk is dat je bij eventuele problemen kunt aankloppen bij de installateur. Daarnaast geven veel fabrikanten ook garantie op de panelen. Hoe langer de garantie, des te beter je beschermd wordt. Om zonnepanelen op de woning te plaatsen, is meestal geen vergunning nodig. Alleen als je in een monument woont of de panelen aan de gevel wilt hangen, is soms een omgevingsvergunning vereist. Als huurder heb je uiteraard toestemming nodig van je verhuurder.

 

Bron: de Gelderlander 28.12.2013

Facebook Twitter LinkedIn