Minder dan helft Nederlanders kan goed rondkomen

Slechts 47 procent van de Nederlanders zegt goed rond te kunnen komen. Vier op de tien kunnen net rondkomen en de overige 13 procent lukt dit niet. Met name modale inkomens ervaren meer betaalproblemen dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van creditmanagementorganisatie GGN, onder 3.370 respondenten. Nederlanders tussen de 45 en 55 jaar kunnen gemiddeld slechter rondkomen dan mensen uit andere leeftijdscategorieën. Daarnaast blijven jongeren in de gevarenzone: Zij schatten hun situatie vaak te positief in en wuiven problemen weg, aldus GGN. De organisatie ziet het aantal loon- en bankbeslagen bij jongeren toenemen van 11 naar 16 procent.


Rekeningen

Ruim een op de drie Nederlanders betaalt zijn rekeningen weleens te laat, deels vanwege geldgebrek, maar ook "gemakzucht" en "vergeten" worden als reden genoemd. Facturen van zorgverzekeraars, zorgverleners en energieleveranciers worden het vaakst te laat betaald. Digitale rekeningen worden eerder over het hoofd gezien dan facturen die per post verstuurd worden. Een op de drie Nederlanders betaalt de rekening op dag van ontvangst.


Schulden

Meer Nederlanders zeggen moeite te hebben met het aflossen van schulden, 41 procent tegenover 38 procent een jaar eerder. Ook wordt er minder gespaard. Bijna de helft heeft in 2013 niets opzij gelegd. Gemiddeld werd vorig jaar 281 euro per maand gespaard; in 2011 was dat nog 458 euro.


Inkomen

Het aantal mensen dat verwacht komend jaar meer te kunnen besteden, is wel voor het eerst sinds jaren sterk gestegen van 29 naar 48 procent. Ruim een op drie verwacht een loonsverhoging; 20 procent denkt een beter betaalde baan of functie te krijgen. Daarnaast verwacht een op vijf dat een van beide partners (weer) aan het werk zal gaan. Respondenten die rekening houden met een inkomensdaling zeggen te gaan besparen op producten en diensten. Daarnaast zegt deze groep minder te gaan sparen en beleggen en minder geld te besteden aan het aflossen van schulden.

Bron: NU.nl/Rikke van Geest

Het volledige rapport 'Zo betaalt Nederland' kunt u downloaden op www.zobetaaltnederland.nl.

Facebook Twitter LinkedIn