Nederlanders laten vlees vaker staan

“De quickscan over de eetpatronen van verschillende sociale milieus geeft ons waardevolle inzichten: de uitkomsten laten zien dat er nauwelijks meer een ‘gemiddeld’ eetpatroon voor Nederland bestaat en dat het sociale milieu bepalend is voor wat men eet en hoe men denkt over voedselverspilling. Motivaction denkt goed mee over relevante kruisverbanden en rapporteert snel en uitgebreid.”
Roy van der Ploeg, woordvoerder Voedingscentrum

Meer dan de helft van de Nederlanders eet drie dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd. In plaats daarvan kiezen ze voor vis, ei, champignons, peulvruchten of kaas.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum. Mensen die vlees vaker laten staan, de zogeheten 'flexitariërs', moeten er wel op letten dat ze goede vervangers en andere voedingsmiddelen eten, zodat ze voldoende ijzer, vitamine B1 en B12 binnen krijgen. Net als vegetariërs wordt flexitariërs aangeraden goed te variëren.

 

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat twee derde van de Nederlanders zijn best doet om voedselverspilling tegen te gaan. 84 procent gooit bijvoorbeeld producten die over de houdbaarheidsdatum niet altijd meteen weg. Dat besluit nemen we door eerst te ruiken, kijken of proeven of een product nog goed is.

Overigens blijkt uit een onderzoek uit 2013 dat we de hoeveelheid verspilling flink onderschatten. Denken de meeste Nederlanders ongeveer 400 gram per week weg te gooien, in werkelijkheid is het een stuk hoger en gooien we wekelijks 900 gram voedsel weg.

 

Met restjes gaan Nederlanders naar eigen zeggen goed om. 80 procent bewaart kliekjes in de koelkast of vriest ze in om ze later te kunnen opeten.

Verder kiest bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) voor seizoensgroente en -fruit als ze boodschappen doen. Vier op de tien mensen weten ook daadwerkelijk waar die producten vandaan komen.
 

Bron: RTL nieuws

 

Facebook Twitter LinkedIn