Ouders zeggen vaak 'nee'. Ja-zeggen veel positiever.

Ouders zeggen op een doordeweekse dag gemiddeld 27 keer ‘nee’ tegen hun kinderen.
Met name als deze iets doen wat ze niet mogen, zeuren of vragen om iets lekkers, krijgen ze ‘nee’ te horen.
Ook het ‘s middags thuis spelen en het avondeten zijn echte ‘nee’-momenten in het leven van een jong gezin.

 

Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction dat werd uitgevoerd ter introductie van de 'Ja zeggen is leuker-campagne' onder ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar.
 

Grenzen stellen

De belangrijkste redenen om volgens de ondervraagde ouders ‘nee’ te zeggen is ‘het stellen van grenzen’ en ‘consequent willen zijn’.
Zeven procent geeft toe ‘nee’ te zeggen uit een ‘soort automatisme’ en drie omdat ze ‘niet zwak willen overkomen’. Met name de zesjarigen moeten het ontgelden, zij krijgen per dag gemiddeld 31,5 ‘nee’s’ voor hun kiezen, tegen 22 ‘nee’s’ voor de achtjarigen.
 
Niet alle ouders zijn even blij met hun ‘ge-nee’: zo schrikt 32 procent van de ouders van het feit dat men zo vaak nee zegt tegen het eigen kind en voelt 72 procent van de ouders- met name moeders- zich daar schuldig over. Naarmate hun kinderen ouder worden, gaat dat schuldgevoel bovendien meer knagen. Voelt slechts 60 procent zich schuldig als men ‘nee’ zegt tegen de vierjarige, bij achtjarigen is dat percentage 71 procent.

Beloning

36 procent van de ondervraagde ouders zou uiteindelijk vaker ‘ja’ willen zeggen tegen zijn of haar kind. De voornaamste reden om ’ja’ te zeggen is dat een kind zo een beloning krijgt. Ook vindt 57 procent van de ondervraagde ouders dat vaker ‘ja’ zeggen een positieve invloed op de sfeer binnen het gezin heeft.

Ook geeft eenderde van de ouders aan dat hij of zij vaker ‘ja’ zegt dan dat hij of zij zelf vroeger van zijn of haar ouders te horen heeft gekregen.

Bron: Telegraaf.nl 13.05.2014  

 

Facebook Twitter LinkedIn