Publiek Geheim: de coöperatie in beweging

'Publiek Geheim: de coöperatie in beweging' laat zien dat de coöperatie springlevend is en een ware revival beleeft.

Van stoffig relikwie tot postmoderne netwerkorganisatie - de coöperatie heeft zich al vaak verpopt. Het exclusieve domein van boeren en banken is ze niet meer. In dit boek passeren onder meer binnenschippers, ICT'ers en prostituees de revue. Allemaal zien ze in de coöperatie hét voertuig voor hun idealen en belangen. Dit boek vormt een staalkaart van de Nederlandse coöperatiewereld. Dit boek in de serie ‘Publiek geheim’ staat vol persoonlijke verhalen van werknemers, leden en klanten van coöperaties afgewisseld met essays en columns van deskundigen als Louise Fresco, Herman Wijffels, Gunther Pauli en Jorrit Hoekstra.

Jorrit Hoekstra, strategy consultant bij Motivaction, stelt in zijn column ‘Hoe overtuig ik een coöperatiescepticus?’ dat één op de twintig Nederlanders uitgesproken negatief is over de coöperatie. Maar daar valt volgens hem wat aan te doen. “Het draait bij sceptici, net als bij fans, vooral om het spanningsveld tussen de waarden zelfstandigheid en wederkerigheid”. Nederlandse organisaties die in staat zijn om het spanningsveld in hun voordeel te laten werken zijn beter in staat om te profiteren van de grote dynamiek in tal van economische sectoren. Hoekstra geeft drie tips om twijfelaars de voordelen van de coöperatie te laten inzien.

Motivaction ondervroeg in september en oktober 2011 op eigen initiatief in totaal 1.138 Nederlanders face to face over coöperaties als onderdeel van de jaarlijkse Mentality-meting (sinds 1997). Neem voor meer informatie contact op met Jorrit Hoekstra.

Het boek 'Publiek Geheim: de coöperatie in beweging' is te bestellen via bol.com

 

De-cooperatie-in-beweging.png

Facebook Twitter LinkedIn