'Queen niet wéér op nummer 1'

De hit Bohemian Rhapsody van Queen lijkt zijn hoogste positie in de Top 2000 niet langer zeker. Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt de klassieker de terechte nummer één, maar 47 procent vindt dat het tijd wordt voor een nieuwe lijstaanvoerder. Dit bleek donderdag op het Top 2000 Symposium in Beeld en Geluid in Hilversum, waar een onderzoek van Motivaction werd gepresenteerd.
 
Opvallend is dat juist de stemmers van 45 jaar en ouder Bohemian Rhapsody op de eerste plaats beu zijn. Uit het onderzoek blijkt dat zij steeds meer naar Hotel California van The Eagles overhellen. Motivaction ondervroeg duizend Nederlanders van 15 tot 70 jaar over de Queen-hit die bijna elk jaar bovenaan de Top 2000 staat, behalve in 2005 en 2010.
 
De cijfers wijzen uit dat vooral jongeren blijven stemmen op Bohemian Rhapsody; 14 procent van de liefhebbers van het nummer uit 1975 is slechts tussen de 15 en 24 jaar oud. Statisticus Tom Goris van de Fontys-hogeschool in Tilburg legde donderdag op het symposium uit dat daarbij komt dat vooral jongeren (43 procent) het nummer bij oudejaarsavond vinden horen. Zijn verwachting is dat Queen alleen nummer één blijft als het aandeel van stemmers onder de 45 jaar blijft stijgen.
 
Radio 2 opent vrijdag de stembussen voor de Top 2000.
 
Bekijk meer nieuwsberichten over dit onderzoek van Motivaction:
 
 

Facebook Twitter LinkedIn