Restitutiepolis onbekend onder verzekerden

Restitutiepolis grote onbekende onder verzekerden

Nederlanders weten niet dat er verschillende typen zorgverzekeringen bestaan. Zestig procent weet niet dat er naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen zijn. Eenzelfde deel weet niet welke verzekering hij of zij zelf heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar.


Naturaverzekering

Veel Nederlanders hebben een naturapolis. Naturaverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners. Verzekerden krijgen kosten alleen volledig vergoed wanneer ze naar een zorgverlener gaan met wie hun verzekeraar een contract heeft. Onlangs ontstond veel discussie, omdat verzekerden van bepaalde maatschappijen nog maar in een tiental ziekenhuizen terechtkunnen.


Restitutieverzekering

Wie zelf wil kunnen bepalen naar welke arts en naar welk ziekenhuis hij gaat, kan beter voor een restitutieverzekeraar kiezen. Deze verzekering wordt daarom ook wel ‘vrijekeuzeverzekering’ genoemd. De ruimte om zelf een arts en ziekenhuis te kiezen, wordt in 2014 aanzienlijk minder. Daardoor kan een verzekerde met een naturapolis mogelijk niet meer naar zijn of haar vaste specialist of naar het ziekenhuis in de buurt. Dat risico lopen verzekerden met een restitutiepolis niet: die mogen altijd zelf kiezen.

Zorgen

Uit het onderzoek van Motivaction onder ruim duizend Nederlanders blijkt dat 77 procent van de Nederlanders niet weet dat er verzekeraars zijn die ook in 2014 keuzevrijheid blijven garanderen. Deskundigen maken zich zorgen over die keuzevrijheid. Niet alleen bij de goedkoopste zorgpolissen wordt de keuze van de patiënt ingeperkt, ook bij duurdere zorgverzekeringen kunnen patiënten niet meer in alle ziekenhuizen terecht, zo stelt Independer. Volgens de vergelijkingswebsite is er ‘eigenlijk nog maar één zorgpolis beschikbaar waar de patiënt werkelijk alle keuzevrijheid heeft, een polis van ONVZ’, zo meldde de NOS.

 

Bron: Telegraaf.nl 11.12.2013

Facebook Twitter LinkedIn