Waardering industrie groeit, financiele sector daalt

De waardering van Nederlandse besluitmakers voor de industrie stijgt, terwijl de reputatie van de traditioneel sterk scorende financiele sector tanende is, meldt zakenblad Incompany donderdag op basis van een online studie van onderzoeksbureau Motivaction onder ruim 5.000 decision makers en hoge professionals.

Tussen 2006 en 2009 was de aantrekkingskracht van banken en verzekeraars op werknemers, zakenpartners en investeerders groter dan die van de industrie en de technologiesector samen, maar met name de afgelopen twee jaar is de waardering voor de financiele sector sterk geslonken, zeggen de onderzoekers van het jaarlijks Incompany 500-onderzoek naar de spontane aantrekkingskracht en reputatie van organisaties.

In de eerste drie crisisjaren stond het aantal stakeholders dat in zee wilde gaan met financiele instellingen nog steeds op een even hoog peil als dat van de industrie en technologiesector samen. In 2012 kwam de kentering en wist de industrie zo'n 20% meer stakeholders voor zich te interesseren. Dit jaar verdubbelt die voorsprong naar een surplus van ruim 40%. Bedrijven als Shell - winnaar van dit jaar - Unilever, ASML, DSM, FrieslandCampina en VDL Groep vestigen nieuwe records en zijn zeer populair, terwijl banken als SNS Reaal en Van Lanschot uit de gratie zijn.

Volgens de onderzoekers begint duidelijk te worden dat de financiele sector in Nederland verder zal krimpen, terwijl de successen van de industrie toenemen. Onze economie transformeert richting de Duitse, met de nadruk op hoogwaardige industrie, stelt Incompany, dat het "een illusie" noemt om te denken dat Nederland kan overleven met alleen dienstverlening.

Naast de financiele sector leveren ook de IT en zakelijke dienstverlening dit jaar flink in. Het niveau waarop de detail- en groothandel zich bevindt, is daarentegen al drie jaar veel hoger dan voor de crisis. Ten opzichte van de periode 2005-2008 is de aantrekkingskracht van retailbedrijven met 60% toegenomen, melden de onderzoekers.

Bron: Dow Jones Nieuwsdienst, door Bart Koster 30.05.2013

Facebook Twitter LinkedIn