Vrouwenvoetbal: de meiden nu echt aan zet!

De naam Manon Melis zal bij de meeste mensen geen belletje doen rinkelen. Zij is de topscoorster van de Oranje Leeuwinnen, het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. Alle ogen zijn nu natuurlijk gericht op onze jongens en hoe zij het zullen doen op het WK in Brazilië. Maar hoe staat het nu met het vrouwenvoetbal in Nederland?

 Lange tijd gold voetbal als een echte mannensport, de link met vrouwen werd niet snel gelegd. Daar is een kentering in gekomen. De afgelopen 10 jaar is het aantal voetballende meisjes bijna verdubbeld: van 70.000 naar 132.000 leden. Ook zien we dat de beeldvorming aan het veranderen is. Driekwart van de Nederlanders vindt het net zo goed een vrouwensport als een mannensport. Vooral jongeren lopen hierin voorop. Voor hen is het bijna vanzelfsprekend dat meisjes én jongens voetballen.

 Zo op het oog een stijgende lijn. Maar als we er wat dieper induiken, is het niet alleen maar goed nieuws. Want er stoppen nog steeds te veel meiden. Meisjes voelen zich nog steeds niet echt helemaal thuis bij de voetbalclubs. Meisjesteams zijn nu te divers van samenstelling qua leeftijd, niveau en motivatie. Dan is het moeilijk scoren als je in een wedstrijd zit. Het motiveert ook niet echt om samen er helemaal voor te gaan tijdens de training.

 Het kan ook anders, bijvoorbeeld door kleinere teams samen te stellen of met cluboverschrijdende teams te werken. In de provincie Gelderland brengen ze dit in de praktijk. Daar spelen meisjes uit vier verschillende clubs met elkaar en iedere helft wisselen ze van samenstelling. De spelregels moesten ervoor worden omgebogen, maar het aantal aanmeldingen nam toe, en nog belangrijker: de uitstroom daalde. Dit project werd ook nog eens bekroond met UEFA Grassroots Award.

Net als bij iedere teamsport speelt de trainer ook een belangrijke rol bij het motiveren van voetballende meiden. Meisjes verwachten van een coach of trainer dat deze betrokken is, transparant communiceert en persoonlijke, opbouwende feedback geeft. Dan voelen meisjes zich echt thuis en gewaardeerd door een club. Dit vraagt om specifieke vaardigheden van trainers. Wie dit onder de knie heeft, ziet meteen resultaat.

Meidenvoetbal is hot. De KNVB schreef: ‘Het meisje centraal’, met tips en trucs voor kartrekkers binnen het vrouwenvoetbal. Het is nu zaak om het vrouwenvoetbal verder uit te bouwen en te professionaliseren. Dan zijn er vanzelf steeds meer meiden aan zet. En dat lijkt te lukken!

 Voor wie meer wil lezen over vrouwenvoetbal buiten Nederland; het Amerikaanse Bleacher Report maakt een top 10 van de beste voetbalsters aller tijden.

 

Download het artikel 'Het meisje centraal'.

Facebook Twitter LinkedIn