Vier op de tien huizenkopers ergert zich bij het afsluiten van een hypotheek

Een huis kopen wordt ervaren als een ingewikkeld traject. Vooral de keuze voor de juiste hypotheek is moeilijk, zo geeft 42% van de huizenkopers aan. Ook gaat het proces gepaard met ergernissen. Vier op de tien ergert zich tijdens het regelen van een hypotheek en 18% van deze groep noemt de afhankelijkheid van een bank voor een lening vervelend. Dit zijn enkele resultaten van onderzoek door Motivaction onder ruim 1.000 huizenkopers in opdracht van online hypotheekadviseur eyeOpen.nl. 

 

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen het onderhandelingstraject bij de koop van een woning en het traject om een hypotheek af te sluiten.


Een huis kopen is niet makkelijk

Tijdens het onderhandelingstraject vinden huizenkopers het wachten op een reactie van de tegenpartij (29%) en de totale duur van het traject (28%) het moeilijkst. Jongeren van 18 tot en met 24 jaar hebben vooral moeite hun geduld te bewaren (59%). Het onderhandelen over de prijs wordt gemiddeld door 20% lastiggevonden. Jongeren (9%) hebben daar minder last van. Het doen van een openingsbod gaat de huizenkoper gemakkelijk af, slechts 9% zegt hiermee problemen te hebben.


De juiste hypotheek kiezen is nog moeilijk

Eenmaal overeenstemming bereikt over de prijs, moet een volgende hobbel worden genomen; het kiezen van de juiste hypotheekvorm. Een grote groep huizenkopers (42%) vindt dit ingewikkeld. Het lange wachten totdat alle administratie is afgerond (26%) en het gebruik van ingewikkelde termen (18%) wordt lastig gevonden. Friezen hebben het meeste moeite met het kiezen van de juiste hypotheek (57%), in Gelderland wordt dat niet zo moeilijk gevonden (34%).

 

Ergernissen

Zowel bij het kopen van een huis als bij het regelen van een hypotheek ergeren veel mensen zich groen en geel. Bij het kopen van een huis ergeren mannen (40%) zich meer dan vrouwen (29%). Vooral bij huizenkopers in de leeftijd van 25 t/m 34 jaar (56%) loopt de irritatie soms hoog op. Het onderhandelen over de prijs vindt 91% van de huizenkopers ‘een eitje’. In Flevoland ergeren huizenkopers zich het minst (23%), in Overijssel het meest (42%) tijdens het kopen van een huis.

Het regelen van de hypotheek duurt voor 22% te lang, 18% baalt dat ze afhankelijk zijn van een bank voor een lening. Bij oudere huizenkopers (45 t/m 54 jaar) ligt dit percentage nog iets hoger (23%). Vooral Zeeuwen ergeren zich hieraan, 35% van hen vindt die afhankelijkheid een probleem, terwijl Drentenaren zich hier gemiddeld minder aan storen (10%)

Olivier Tardieu van eyeOpen.nl vindt het jammer en onnodig dat zo’n belangrijke beslissing gepaard gaat met zoveel gedoe: "Als branche moeten we transparanter communiceren met klanten. Door het afsluiten van een hypotheek verder te automatiseren, wordt het hele proces een stuk eenvoudiger. Er zijn nu te veel geldverstrekkers die hierin achterlopen, zonde! Het kopen van een huis en regelen van een hypotheek is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld."


Over het onderzoek

Motivaction heeft het kwantitatieve onderzoek online uitgevoerd in de periode 11 t/m 18 april. Het onderzoeksrapport en de resultaten zijn per provincie ingedeeld. De respondenten zijn geselecteerd uit het StemPunt-panel van Motivaction. Uiteindelijk hebben 1.882 respondenten de vragenlijst ingevuld, waarvan ruim 1000 ervaring hebben met het kopen van een huis.

De steekproef is representatief voor de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 18 t/m 75 jaar. De resultaten per provincie zijn gebaseerd op kleinere steekproeven binnen het totale onderzoek en dienen daarom met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd te worden.

 

Bron: BankingReview, 24.05.2016

Facebook Twitter LinkedIn