Work in progress: Fintality voor inzicht in financiële leefstijlen

Moet je als student een lening afsluiten om een opleiding te volgen? Kun je als starter op de woningmarkt nog wel een hypotheek krijgen? Is het beter om te verbouwen of te verhuizen als je klaar bent voor de volgende stap? En hoe zit het eigenlijk met je pensioen?

De financiële zekerheid van Nederlanders is steeds vaker het onderwerp van gesprek. Enkele geldzaken die vroeger in beton gegoten leken, zijn nu een stuk minder stabiel. Daar reageert iedereen op zijn eigen manier op.

Om die verschillende reacties en de onderliggende financiële leefstijlen van Nederlanders in kaart te brengen zijn wij bezig met de ontwikkeling van Fintality. We willen met dit Fintality-model organisaties helpen om meer grip te krijgen op de financiële zelfredzaamheid en omgang met geldzaken van de Nederlandse consument. Een onderbouwde blik op de rol die geld speelt in het leven van Nederlanders, en tot welke financiële keuzes dat leidt.

Met een sterk ontwikkelend financieel landschap is Fintality nooit helemaal af, maar de week van het geld is naar ons idee het juiste moment voor een inkijkje.

 

Fintality: financiële leefstijlen

Het Fintality-model van Motivaction geeft diepgaand inzicht in de verschillen in motivaties en gedrag bij Nederlanders op het gebied van financiën, verzekeren en pensioen. Die verschillen betekenen dat niet alle Nederlanders als één groep aangesproken kunnen worden.

Het Fintality-model onderscheidt vijf groepen Nederlanders op basis van hun financiële leefstijl:

  • Groep 1 is onafhankelijk en weloverwogen als het gaat om financiën
  • Groep 2 gaat bewust om met geld en is niet materialistisch is ingesteld
  • Groep 3 vindt financiële zekerheid belangrijk, maar wil zichzelf ook af en toe verwennen
  • Groep 4 leeft in het hier en nu en spaart (als ze dat al doen) voor kortetermijndoelen
  • Groep 5 is statusgevoelig en geeft makkelijk geld uit aan kwaliteit van leven

In de komende weken gaan we bezig om de groepen een gezicht te geven en verder aan te kleden.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen op het gebied van Fintality? Vul het contact formulier in en ontvang het laatste nieuws. 

Neem voor meer contact over Fintality of ander onderzoek over financiële zaken contact op met Jorn Lingsma of Lisa Jager.

 

Meer informatie? Schrijf je in voor het laatste nieuws:

Facebook Twitter LinkedIn