Veel draagvlak onder Nederlanders voor opvang asielzoekers

Het draagvlak onder Nederlanders voor het opvangen van asielzoekers is aanzienlijk, zo blijkt uit een publiekspeiling van Motivaction die vandaag verschijnt. Bijna de helft van de ondervraagden is positief over het opvangen van asielzoekers.

 

Drie op de tien is noch positief, noch negatief. Ongeveer een kwart van de ondervraagden reageert negatief. Het onderzoeksbureau enquêteerde medio februari ruim duizend Nederlanders tussen de 15 en 70 jaar. 

 

Volgens onderzoeker Jorrit Hoekstra zijn de resultaten 'opmerkelijk'. 'Het gaat in tegen je intuïtie. Op ons netvlies staan toch vooral incidenten rondom de asielopvang, omdat de media daar relatief veel aandacht aan besteden.

 

Het is niet het eerste onderzoek naar draagvlak voor vluchtelingenopvang. Eerder peilde adviesbureau Necker van Naem het percentages voorstanders op 73 procent. Aan de andere kant: Maurice de Hond peilde vorig jaar dat 66 procent van de Nederlanders voor grenscontroles was.

Motivaction keek ook naar de redenen waarom burgers zich zorgen maken. Zo verwacht meer dan de helft van de ondervraagden dat asielzoekers geen respect hebben voor Nederlandse normen en waarden. 

 

Download voor meer informatie de factsheet "Verkenning van de beleving van het asielzoekersvraagstuk in Nederland".

 

Bron: de Volkskrant, 15.06.2016

 

Facebook Twitter LinkedIn