Het Fintality-model: inzicht in financiële leefstijlen

Hoe regelen Nederlanders hun financiële zaken? En welke drijfveren spelen daarbij een rol? Dat zijn inzichten die je kunt verkrijgen met ons Fintality-model. Dit op Mentality gebaseerde model van Motivaction geeft diepgaand inzicht in de verschillen in motivaties en gedrag bij Nederlanders op het gebied van financiën, verzekeren en pensioen. Het Fintality-model bestaat uit vijf groepen Nederlanders die ieder op een eigen manier omgaan met hun financiën: Financiële Intelligenten, Vrijwillige Soberen, Gecontroleerde Genieters, Lichtvaardige Impulsieven en Ambitieuze Actieven.

Het Fintality-model biedt unieke inzichten aan organisaties die zich bezighouden met financiën en financiële zaken. Daarnaast geeft het concrete handvatten voor beleid en communicatie.

 

De vijf groepen

Financiële Intelligenten – geld maakt geld
Financiën zijn voor hen een belangrijk onderdeel van het leven. Ze vinden het leuk en interessant om hun financiële zaken uit te pluizen. Deze groep besteed veel tijd aan het uitzoeken van bijvoorbeeld financiële producten, en ziet het als belangrijk doel om financieel onafhankelijk te zijn. Financiële intelligenten schakelen een financieel adviseur in om hen te ondersteunen in het regelen van complexe zaken en juist niet om zaken uit te kunnen besteden. Bij deze groep is veel interesse in het beleggen van hun geld. 

 

Vrijwillige Soberen – geld maakt niet gelukkig
Deze groep behoudt graag controle over hun financiële situatie. Ze gaan erg bewust met hun geld om en nemen niet graag risico’s. Vrijwillige Soberen zijn goed op de hoogte van hoe zij er financieel voor staan en financiële zekerheid (voor nu en later) is dan ook een belangrijk streven. Ze vinden het essentieel om geld goed te besteden en er niet doelloos mee te smijten. Hier geldt verspilling in de breedste zin van het woord: geldverspilling, maar ook voedselverspilling en verspilling van spullen is voor deze groep echt een no go.

 

Gecontroleerde Genieters – op de kleintjes letten
Gecontroleerde Genieters hebben een sterke behoefte aan financiële zekerheid om hun rekeningen te kunnen betalen, maar willen ook genieten van het leven. Ze zien het regelen van financiële zaken als een noodzakelijk kwaad en vinden het ook best lastig om dit organiseren. Door structuur aan te brengen in hun financiële administratie, behouden ze de controle over hun financiën. Deze groep weet precies wat er iedere maand in- en uitgaat.

 

Lichtvaardige Impulsieven – geld is een middel, geen doel  
Deze groep wil alles meemaken en is voortdurend dingen aan het ondernemen. Ze zijn niet bezig met de samenstelling van hun verzekering en het belangrijkste in hun keuze voor een financieel product is de prijs. Lichtvaardige Impulsieven zijn niet geïnteresseerd in, en niet betrokken, bij hun financiële zaken. Pensioen en verzekeren zijn voor later, daar houden ze zich nu niet mee bezig. Ze vinden het regelen van financiële zaken bovendien niet leuk en niet belangrijk.

 

Ambitieuze Actieven – geld moet rollen  
Ambitieuze Actieven vinden het belangrijk om hun financiële zaken goed te regelen, maar willen hier liever geen kostbare tijd voor vrijmaken. Het liefst schakelen ze iemand die alles voor ze regelt en de beste deal sluit: ze durven volledig te vertrouwen op het advies van een adviseur. Hoewel deze groep status en luxe belangrijk vindt, komen ze niet snel in de financiële problemen. Naast dat ze veel geld uitgegeven wordt er door hen ook voldoende geld gespaard. Financiële zekerheid is belangrijk voor deze groep, omdat ze willen vasthouden aan hun luxe levensstandaard en deze het liefst willen verhogen.

Wil je meer weten over het Fintality-model? Neem dan contact op met Jorn Lingsma of Lisa Jager.

 

Facebook Twitter LinkedIn