Toegankelijkheid

Nederlanders vinden biodiversiteit belangrijk en het begrip wint steeds meer aan bekendheid

31 mei 2021

Steeds meer Nederlanders raken bekend met het begrip biodiversiteit. De naamsbekendheid is gestegen van 80 procent in augustus 2020 naar 86 procent in mei 2021. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel onder meer dan 1.000 Nederlanders. Het onderzoek laat ook zien dat het belang van het behoud van natuur en biodiversiteit breed wordt gedeeld: vier van de vijf Nederlanders vinden het belangrijk om biodiversiteit te beschermen. De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over het verlies van biodiversiteit. 

Aanstaande zaterdag 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit, een initiatief van de Verenigde Naties. Dat aandacht voor biodiversiteit nodig is, bevestigt dit onderzoek. Prof. Dr. Louise Vet, voorzitter van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel en hoogleraar ecologie Wageningen Universiteit: ”Ondanks de verbeterde bekendheid van het begrip ‘biodiversiteit’ is het nog niet helemaal ingeburgerd. Ruim de helft van de Nederlanders weet niet precies wat biodiversiteit inhoudt of heeft er zelfs nog nooit van gehoord. Na uitleg van het begrip blijkt uit dit onderzoek dat meer dan de helft van de Nederlanders wel zelf wil bijdragen aan de bescherming ervan. Dat is belangrijk, want het kan veel beter met de biodiversiteit in Nederland.” 

 

Een groene omgeving met de Biodiversiteitswijzer

Nederlanders die al wel een bijdrage leveren aan biodiversiteit doen dit overigens het vaakst door voorzieningen voor dieren te plaatsen (40 procent), tuin, balkon of terras te vergroenen (35 procent) en producten te kopen die rekening houden met de biodiversiteit (34 procent). Bijna driekwart van de Nederlanders geeft aan niet of beperkt te weten wat zij kunnen doen om biodiversiteit te beschermen. De Biodiversiteitswijzer op de website www.maakgrijsgroener.nl helpt daarom Nederlanders met praktische tips voor een groenere omgeving. Zo kan iedereen op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, en alle andere dagen van het jaar, de natuur een handje helpen.  

 

Biodiversiteit gaat over planten en dieren

Biodiversiteit gaat over alle plant- en diersoorten en hoe dat ecosysteem zorgt voor gezonde levensomstandigheden. Zodra er te veel soorten verdwijnen of juist één soort te veel overheerst, verdwijnt die natuurlijke balans en komen alle soorten, inclusief wij mensen, in de problemen. “Een dag als de Internationale Dag van de Biodiversiteit is hard nodig. Het is goed om Nederlanders bewust te maken van wat je zelf kan doen om je omgeving groener te maken”, aldus Louise Vet. 

 

Bron: Samenvoorbiodiversiteit.nl


Vragen?
Jeroen Senster

Email j.senster@motivaction.nl
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen
Steeds meer Nederlanders ruilen werkgever liefst morgen nog in

Steeds meer Nederlanders ruilen werkgever liefst morgen nog in

Ester Koot
27 maart 2018
Nederlanders positief over ontwikkelingslanden

Nederlanders positiever over vooruitgang in ontwikkelingslanden, maar somber beeld overheerst

Ahmed Ait Moha
20 september 2018
NPO FunX onder jongeren groeit

NPO FunX onder jongeren groeit voor vierde jaar op rij

Seth Schaafsma
12 oktober 2018
Persuasion tactics

Persuasion tactics - effectief communiceren is een kunst

Sander Kluiters
08 februari 2018
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved