Toegankelijkheid

Skip to main content

Nederlanders vinden biodiversiteit belangrijk en het begrip wint steeds meer aan bekendheid

31 mei 2021

Steeds meer Nederlanders raken bekend met het begrip biodiversiteit. De naamsbekendheid is gestegen van 80 procent in augustus 2020 naar 86 procent in mei 2021. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel onder meer dan 1.000 Nederlanders. Het onderzoek laat ook zien dat het belang van het behoud van natuur en biodiversiteit breed wordt gedeeld: vier van de vijf Nederlanders vinden het belangrijk om biodiversiteit te beschermen. De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over het verlies van biodiversiteit. 

Aanstaande zaterdag 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit, een initiatief van de Verenigde Naties. Dat aandacht voor biodiversiteit nodig is, bevestigt dit onderzoek. Prof. Dr. Louise Vet, voorzitter van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel en hoogleraar ecologie Wageningen Universiteit: ”Ondanks de verbeterde bekendheid van het begrip ‘biodiversiteit’ is het nog niet helemaal ingeburgerd. Ruim de helft van de Nederlanders weet niet precies wat biodiversiteit inhoudt of heeft er zelfs nog nooit van gehoord. Na uitleg van het begrip blijkt uit dit onderzoek dat meer dan de helft van de Nederlanders wel zelf wil bijdragen aan de bescherming ervan. Dat is belangrijk, want het kan veel beter met de biodiversiteit in Nederland.” 

 

Een groene omgeving met de Biodiversiteitswijzer

Nederlanders die al wel een bijdrage leveren aan biodiversiteit doen dit overigens het vaakst door voorzieningen voor dieren te plaatsen (40 procent), tuin, balkon of terras te vergroenen (35 procent) en producten te kopen die rekening houden met de biodiversiteit (34 procent). Bijna driekwart van de Nederlanders geeft aan niet of beperkt te weten wat zij kunnen doen om biodiversiteit te beschermen. De Biodiversiteitswijzer op de website www.maakgrijsgroener.nl helpt daarom Nederlanders met praktische tips voor een groenere omgeving. Zo kan iedereen op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, en alle andere dagen van het jaar, de natuur een handje helpen.  

 

Biodiversiteit gaat over planten en dieren

Biodiversiteit gaat over alle plant- en diersoorten en hoe dat ecosysteem zorgt voor gezonde levensomstandigheden. Zodra er te veel soorten verdwijnen of juist één soort te veel overheerst, verdwijnt die natuurlijke balans en komen alle soorten, inclusief wij mensen, in de problemen. “Een dag als de Internationale Dag van de Biodiversiteit is hard nodig. Het is goed om Nederlanders bewust te maken van wat je zelf kan doen om je omgeving groener te maken”, aldus Louise Vet. 

 

Bron: Samenvoorbiodiversiteit.nl


Vragen?
Jeroen Senster

Email
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen

NPO FunX meest beluisterde radiostation onder stadsjongeren

Lex van Meurs
12 april 2024

Olympische Spelen: interesse en betrokkenheid komen langzaam op gang

Natascha Schippers
22 juli 2021

Vitality

Vitaliteit in zes leefstijlen. Hoe kijken Nederlanders tegen vitaliteit aan?
Karin Lammers
22 februari 2016

FrieslandCampina introduceert Optimel Salades en stapt buiten het traditionele zuivelschap

Jeroen Senster
18 april 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency