Toegankelijkheid

Skip to main content

WorkProfiler

Steeds meer werkgevers zijn zich bewust van ‘zachte’ factoren als drijfveren en het belang hiervan voor een optimale prestatie op de werkvloer. Jouw medewerkers kennen en begrijpen is essentieel voor een succesvolle organisatie. Het profiel en talent van werknemers moet aansluiten bij de koers die een bedrijf wil varen.

 

De verschillende werknemersprofielen

Niet iedere medewerker heeft dezelfde waarden en voorkeuren. De ene persoon hecht waarde aan vaste werktijden, de ander wil meer vrijheid. Ook leerstijl en veranderbereidheid verschillen per individu, evenals de manier van samenwerken. Hoe ga je hier effectief mee om?

Of een werknemer en werkgever bij elkaar passen wordt sterk bepaald door de waarden die beiden belangrijk vinden en hoe de werknemer in het werkende leven staat.

Om werkgevers meer inzicht te geven in de verschillende typen medewerkers en hun drijfveren heeft Motivaction de WorkProfiler ontwikkeld: een segmentatie van werknemers die op basis van zachte factoren van elkaar verschillen.

Sparkey Segmentatiemodel

Veranderaars houden van aanpakken. Ze zijn optimistisch, genieten van vrijheid, zijn zelfstandig en maken graag hun eigen keuzes. Ze houden van uitdaging en afwisseling. Ambitieuze Professionals weten wat ze willen: inhoudelijk groeien, leidinggeven en expert worden op hun expertisegebied. 

Realisten willen weten waar ze aan toe zijn. Vaste werktijden, een vast contract en een vast inkomen brengen hun rust. Zij geven voorkeur aan organisaties die zekerheid en een goede werk-privé balans bieden. Ze zijn loyaal aan hun baas en werken hard. De ambitie om hoger op te komen is niet sterk aanwezig. Loyalen hechten meer waarde aan gezellige, fijne collega’s en een prettige sfeer op de werkvloer.

Betrokkenen vinden het essentieel dat hun werkgever een positieve maatschappelijke impact boven winst verkiest. Zij willen waarde toevoegen en geven om duurzaamheid. Maatschappijbewuste Ontplooiers zijn leergierig en willen zichzelf ontwikkelen. Ze vinden inhoudelijke groei en verbinding met collega’s erg belangrijk. 

Onafhankelijken zijn flexibel, creatief en onafhankelijk. Ze gaan op zoek naar een baan door actief om zich heen te kijken. Creatieve Onafhankelijke hebben geen vastomlijnd beeld van een droomfunctie en doen vooral graag waar ze goed in zijn op hun eigen manier. Ze zullen afhaken als zij te veel beperkt worden door regels en eentonigheid. Verder hechten zij belang aan creativiteit, vrijheid en zelfstandigheid in hun werk. 

Ontdekkers zoeken een organisatie waar zij zich inhoudelijk kunnen ontwikkelen en veel ervaring op kunnen doen. Ze willen het liefst werken bij een organisatie waar zij veel trainingen of cursussen kunnen volgen. Zo kunnen zij ontdekken waar hun kracht ligt. Ze zijn flexibel in het werk dat ze doen en hebben behoefte aan bevestiging en ondersteuning. Flexibele zoekers vinden het prettig als iemand met hen meedenkt over de stappen die zij in hun carrière kunnen doorlopen.  

Resultaatgerichten weten precies wat ze willen in het leven. Zij houden van doelen stellen en die waar te maken. Verder vinden zij doorgroeimogelijkheden, ondernemen en status net zo belangrijk als afwisselende taken. Als hun werkgever begint over de mogelijkheden om hogerop te komen, dan gaan zij daar vol op aan.

 

Wat levert het op?

Met de kennis van WorkProfiler weet jij precies welke mensen je in huis hebt. Je kunt beter aansluiten op behoeften van medewerkers en stappen zetten naar een effectiever HR-beleid. Onze WorkProfiler biedt ondersteuning bij de volgende zaken:

  • Een employer branding strategie ontwikkelen die nauw aansluit bij je doelgroep
  • Diversiteit qua drijfveren in jouw organisatie waarborgen
  • Jouw medewerkers gemotiveerd en betrokken laten voelen
  • De best passende ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden aan je medewerkers
  • Leiderschapsstijlen kiezen die aansluiten bij de drijfveren van je medewerkers
  • Een sterke interne communicatie (boodschap, tone of voice, kanalen) die aansluit bij je medewerkers
  • Krijg jouw medewerkers in beweging, bijvoorbeeld tijdens een organisatieverandering

Ben je benieuwd naar welk type medewerker jij bent?
Doe hier de WorkProfiler test!

 

Benieuwd naar onze expertise op het gebied van HR? Bezoek dan de website van onze HR-experts: Sparkey.


Vragen?
Ester Koot

Email
Functie Senior strategy consultant HRM
Telefoon +31 (0)20 589 82 36

Sanne van Elsas

Email
Functie HR-onderzoeksadviseur
Telefoon +31 (0)20 58 98 242


Gerelateerde artikelen

ShopperMentality

Clasine van der Wal
20 november 2023

ZorgMentality

Marcel Voorn
25 maart 2014

Fintality

Rob Doornbos
27 maart 2023

Vrijetijdsprofielen

Maartje Rooker
30 juni 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency