Toegankelijkheid

Bestaat E.T. echt? 28 procent van Nederland gelooft in intelligent buitenaards leven

15 december 2017

Lopen er marsmannetjes op Mars en vliegen er ufo's door het universum? Kortom: is er buitenaards leven? Het is tot vandaag een vraag die veel mensen bezighoudt. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders gelooft in het bestaan van een vorm van leven op andere planeten.

Van alle Nederlanders gelooft 41 procent in een vorm van buitenaards leven, blijkt uit onderzoek van Motivaction, maar het is nog steeds niet bewezen dat dit daadwerkelijk bestaat. "We ontdekken steeds meer over andere planeten", vertelt planeetonderzoeker Daphne Stam. "Maar het is enorm moeilijk om echt buitenaards leven aan te tonen. Het is en blijft daarom voorlopig nog een brandende vraag."

 

Download het Glocalities rapport 'Majority of humanity say we are not alone in the universe

 

 

Het moet haast wel

Toch gelooft ook Stam, net veel andere Nederlanders dus, in buitenaards leven. "Het heelal is zo groot, dat het bijna wel moet. Aan de andere kant maakt dat de kans wel kleiner dat we daadwerkelijk contact met ze kunnen leggen", zegt Stam. "Er zit namelijk wel een verschil in het geloven dat er buitenaards leven is en of we het ook gaan vinden. En zelfs als we het gevonden hebben: of we wel met ze kunnen communiceren."

Mensen hebben volgens de planeetonderzoeker vaak een romantisch beeld van buitenaards leven. Dat blijkt uit het feit dat 28 procent van de Nederlanders verwacht dat het buitenaards leven zelfs intelligent is.  "Ze zien iets voor zich waar ze zich mee kunnen identificeren, terwijl de vorm van leven die echt bestaat misschien wel veel abstracter is", vertelt Stam.

Hollandse nuchterheid

Toch zijn we vergeleken met de rest van de wereld vrij nuchter. Bij het geloof in intelligent buitenaards leven bungelen we met die 28% van de bevolking helemaal onderaan. In China gelooft 60 procent daarin, in Mexico 61 procent en Rusland spant de kroon: daar gelooft wel 68 procent in het bestaan van intelligent buitenaards leven. 

"Daar komt dan toch weer de Hollandse nuchterheid naar boven", zegt Stam. "Hollanders denken waarschijnlijk: 'Eerst zien dan geloven. Als het er is, dan hadden ze het inmiddels toch al wel gezien?'"

We zijn toch niet de enigen?

We hopen er stiekem allemaal wel een beetje op. "Ik denk dat mensen het een naar idee vinden als wij echt het enige leven zouden zijn, als een soort 'ongelukje'. Dan houdt het daadwerkelijk bij ons op. En daarnaast is blijft het interessant om vragen te stellen die we nog niet kunnen beantwoorden."

Bron: RTL Nieuws, 13.12.2017

 

Download het Glocalities rapport 'Majority of humanity say we are not alone in the universe'

 

Bekijk ook het fragment van EditieNL over dit onderzoek


Vragen?

Gerelateerde artikelen
Glocalities launch event

Glocalities in volle vlucht na spectaculair lanceringsevent

Pieter Paul Verheggen
13 maart 2019
Ontwikkeling medewerkers

Ontwikkeling medewerkers grootste personele uitdaging voor mkb-werkgevers

Kevin Hengstz
11 juli 2018
Consumer insights verzamelen

In 4 stappen naar een nieuw concept. Stap 1: insights verzamelen

Henriët Hensen
04 oktober 2019

Drie manieren om consumenten mee te krijgen in jouw duurzame missie

Lieke Bos
13 april 2023
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved