Toegankelijkheid

Skip to main content

BNR Nieuwsradio fragment: Verkenning van de beleving van het asielzoekersvraagstuk in Nederland

16 juni 2016

Op woensdag 16 juni 2016 werd onderzoek Jorrit Hoekstra geïnterviewd door BNR Nieuwsradio over het onderzoek "Verkenning van de beleving van het asielzoekersvraagstuk in Nederland". Bekijk het BNR fragment.

 

Interviewer: Bijna de helft van de Nederlands is positief over het opvangen van asielzoekers blijkt uit een enquête van Motivaction onder ruim 1.000 Nederlanders. Jorrit Hoekstra is onderzoeker bij Motivaction. Uit de cijfers blijkt dat de minderheid negatief is over de opvang, een kwart en de rest staat er neutraal tegenover. Ja het is maar net hoe je er naar kijkt he, hoe moet ik deze cijfers nou interpreteren? Valt het draagvlak mee of tegen?

 

Jorrit Hoekstra: Wat mij in ieder geval opviel is dat als je de beelden in de media moet geloven, dat er heel veel negativiteit is. En dat dat beeld deels ontkracht werkt door de onderzoeksuitkomsten. Maar wat je wel ziet in het onderzoek is dat er wel grote zorgen zijn onder de bevolking en dat dat wel dilemma’s creëert.

 

Interviewer: Dan gaat het naar de vraag, naar het beeld wat mensen van asielzoekers hebben. Wat kwam daar uit?

 

Jorrit Hoekstra: Wat je enerzijds ziet is dat er een aantal zaken zijn die van belang zijn voor je houding ten opzichte van de opvang van asielzoekers. En de aller belangrijkste is de intentie om bij te dragen aan de Nederlandse samenleving. Dat draag in grote maten bij aan of je positief bent of negatief bent over de opvang van asielzoekers. Dat is interessant om te weten. In het onderzoek hebben we vooral naar verdieping proberen te zoeken, waarom hebben mensen nou een bepaalde houding ten opzichten van de opvang van asielzoekers.

Interviewer: En nou werd vanochtend bekend, als we even de onderzoeksresultaten los laten, dat er in Geldermalsen definitief geen AZC komt, geen asielzoekerscentrum. Volgens de gemeente is het nu niet verstandig door de weerstand. Wat denkt u? Vergissen zij zich in het gebrek aan draagvlak met wat u heeft onderzocht?

 

Jorrit Hoekstra: Nou wat je eigenlijk ziet is dat het heel lastig is om algemene uitspraken te doen. Je moet heel goed kijken naar de geografische locatie en ook de verschillende meningen in een bepaalde omgeving die verschillen gewoon heel erg van elkaar. Dus wat je uit het onderzoek ziet is dat hoe dichterbij het komt hoe meer dilemma’s mensen in Nederland ervaren.

 

Interviewer: Dus ook wel hoe meer weerstand er misschien wel is?

 

Jorrit Hoekstra: Precies

 

Meer over het onderzoek


Vragen?

Gerelateerde artikelen

Ruim een kwart amateursporters gebruikt sportsupplementen

Lieke van Duist
10 februari 2022

Vijf Tinten Groener

Passende duurzaamheidscommunicatie naar jouw publiek.
Gerard van der Werf
17 oktober 2018

Managers willen hun feedback en coaching skills verbeteren

Jeroen Senster
05 juli 2019

MKB ziet groei 2019 somber in

Rob Doornbos
15 april 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved