Toegankelijkheid

Skip to main content

Business case slimme meter wankelt

14 november 2016

In januari 2015 is Nederland begonnen met de grootschalige uitrol van de slimme meter voor gas en/of elektra. Dit project moet in 2020 worden afgerond. De slimme meter maakt het mogelijk om meterstanden op afstand af te lezen, en hieraan ‘producten en diensten’ (energieverbruiksmanagers (EVM’s) te koppelen waarmee huishoudens extra informatie krijgen over hun energieverbruik en – zo is de gedachte – aangezet worden om energie te besparen. Experimenten in binnen- en buitenland hebben aangetoond dat feedback over het eigen energieverbruik kan leiden tot energiebesparing.

 

Motivaction verzorgt in samenwerking met het RVO de halfjaarlijkse marktbarometer waarmee zowel het aanbod aan EVM’s als de consumentenvraag in beeld wordt gebracht onder de huishoudens in Nederland die recent de slimme meter aangeboden hebben gekregen. De inzichten die de barometer oplevert, moet input bieden voor de marktpartijen – verantwoordelijk voor het aanbod EVM’s – de energieconsumenten op optimale wijze te bedienen met zowel communicatie als producten en diensten.

Katrijn de Ronde, editor bij Energeia publiceerde onderstaand artikel naar aanleding van de expertmeeting 10 november in Utrecht over optimalisering uitrol slimme meter en EVM’s:

 

Business case slimme meter wankelt

De business case achter de uitrol van de slimme meter wankelt. De beoogde energiebesparing bij huishoudens blijft uit, blijkens nieuw onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Realtime verbruiksinformatie via een thuisdisplay zou de oplossing kunnen bieden -maar in Nederland is gekozen om dat juist aan marktpartijen over te laten.


De resultaten die Kees Vringer van het PBL deze donderdag presenteerde tijdens de expertmeeting Slimme Meters in Utrecht stroken met de marktmonitoring van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) afgelopen zomer. Die baseerde zich op gegevens uit 2015, en de hoop was toen dat in 2016 er een versnelling zou optreden. Uit het onderzoek van het PBL blijkt nu dat dat niet zo.

 

Lees het volledige artikel op Energeia.

 

Meer artikelen over de slimme meter:

  • Kans nihil dat ik slimme energiemeter bekijk in meterkast, NOS 19.11.2016
  • Focus niet op slimme meter maar op bekender maken energiemanagers, Energeia 22.11.2016

 

Bron: Energeia, 10.11.2016
 


Vragen?

Gerelateerde artikelen

EK 2021: van code geel naar licht oranje

Natascha Schippers
23 juni 2021

Draagvlak corona-app: ’Nederlander wil beloning voor gebruik’

Gerard van der Werf
14 september 2020

Gedragsbeïnvloeding in de praktijk

Aimée de Kleijn
22 februari 2023

1 op de 3 mensen met gehoorverlies ervaart fade-out

Jeroen Senster
06 maart 2024
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency