Toegankelijkheid

Skip to main content

EO: Nederlanders ervaren dilemma’s rond religie

18 januari 2017

Nederlanders ervaren in het dagelijkse leven dilemma’s rond religie. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Evangelische Omroep (EO), onder ruim duizend Nederlanders. Hoewel 93 procent van de Nederlanders voor de vrijheid van meningsuiting en 82 procent voor de vrijheid van godsdienst is, vindt bijna de helft van de ondervraagden dat religie niet in het openbaar uitgedragen moet worden.


Er is in Nederland sprake van religiestress, vindt de EO, die volgende week een tv-serie lanceert onder de titel ”Rot op met je religie”. De omroep omschrijft religiestress –een woord dat in 2012 door Van Dale genomineerd werd als Woord van het jaar– als de wrijving die veroorzaakt wordt door spanning tussen gelovigen en ongelovigen. Religiestress ontstaat volgens de EO als gelovigen hun geloof willen opdringen aan anderen, of als niet-gelovigen de vrijheid van gelovigen willen inperken.

 

EO-eindredacteur Arie Rijneveld zegt dat mensen religiestress ervaren als ze ongewild worden geconfronteerd met religieuze uitingen van anderen. „Bijvoorbeeld als ze zien dat een man weigert een hand te geven aan een vrouw, vanwege zijn geloof. 76 procent van de ondervraagden geeft aan daar grote moeite mee te hebben. Wat ook stress geeft, is als jouw kind in de klas zit met een aantal kinderen die niet zijn gevaccineerd vanwege de religieuze overtuiging van hun ouders. 67 Procent van de Nederlanders zegt hier moeite mee te hebben. Maar religieuzen zelf ervaren ook stress. Als je merkt dat jouw religie een baan op de arbeidsmarkt in de weg staat, of als je gedwongen wordt op zondag te werken terwijl dat ingaat tegen je principes, kan dat veel spanning geven.”

 

Religie mag geen invloed hebben op de politieke besluitvorming, vinden 6 van de 10 Nederlanders. Een even grote groep meent dat de vrijheid van godsdienst niet mag leiden tot het kwetsen van mensen die een religie aanhangen. Godslastering vindt 43 procent onacceptabel. Tot eind 2013 kende Nederland nog een wettelijk verbod op godslastering. Een even grote groep vindt het een goed idee dat de zondag een rustdag is. Ook de christelijke feestdagen worden zeer gewaardeerd.

 

Nederlanders zijn volgens het Motivaction-onderzoek tolerant als het gaat om het homohuwelijk, euthanasie en relaties tussen gelovigen en niet-gelovigen, maar weinig tolerant ten aanzien van uithuwelijking, eerwraak en het niet vaccineren van kinderen. Zes van de tien Nederlanders is er tegen dat mensen op die manier uiting geven aan hun godsdienstige opvattingen.

 

„Hoeveel religiestress je ervaart, hangt af van de frequentie waarmee je te maken krijgt met religieuze uitingen van (andere) levens-geloofsovertuigingen en natuurlijk de heftigheid daarvan”, aldus EO-eindredacteur Rijneveld. In de EO-serie Rot op met je religie op NPO2 zijn vanaf maandag 16 januari vijf mensen te volgen die twee weken samenleven in een huis: twee christenen, een moslim, een jood en twee atheïsten. In vijf afleveringen toont de omroep wat religiestress doet met de kandidaten en wat voor effect het heeft op hun opvattingen.

 

Voor geïnteresseerden heeft de EO een religiestress-test ontwikkeld. Op die manier kan iedereen testen in hoeverre hij of zij last heeft van religiestress. 

 

Bron: RD, 18.01.2017


Vragen?
Jeroen Senster

Email
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen

Ecologische handafdruk: De kracht van duurzaam gedrag

Daniëlle van Velzen
28 maart 2024

Wie steekt de draak met ons pensioen?

Irene Zondervan
06 september 2018

’Vrouw verdient drie ton minder dan man’

André Kamphuis
06 november 2018

Flexwerk Onderzoek 2021: Flexwerker wil niet beschermd worden

Ester Koot
03 december 2021
Neem contact met ons op



Copyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency