Toegankelijkheid

Skip to main content

Steeds meer Nederlanders ruilen werkgever liefst morgen nog in

27 maart 2018

Zeventien procent van de Nederlandse medewerkers verruilt haar oude werkgever het liefst morgen nog voor een nieuwe werkgever die een soortgelijke functie aanbiedt. Een grote stijging ten opzichte van afgelopen twee jaar. 


In 2017 ging dit nog om elf procent en sinds 2016 is het percentage zelfs bijna verdubbeld (negen procent). "Een teken dat de arbeidsmarkt weer volop in beweging is," aldus Ester Koot van Motivaction. 34 procent van de medewerkers acht de kans op een overstap niet groot, maar ook niet klein. Bijna de helft (49 procent) geeft aan dat de kans klein of zelfs zeer klein is dat hij zijn huidige werkgever verlaat voor een soortgelijke baan bij een andere organisatie. Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet onder ruim 1.400 Nederlandse medewerkers.


Wensen medewerker komen niet overeen met focus HR

Uit het onderzoek blijkt dat de wensen van de medewerker niet geheel in lijn liggen met de focus van de HR-professional. De meeste medewerkers kijken bij het kiezen voornamelijk naar het salaris (55 procent), de reisafstand (40 procent) en de uitdaging in de nieuwe baan (36 procent). Minder belangrijk vinden medewerkers de mate van verantwoordelijkheid (twaalf procent), de mate van autonomie in het werk (tien procent) en de mogelijkheid tot thuiswerken (zes procent). Dit terwijl HR-professionals de organisatie aantrekkelijker proberen te maken door onder andere de medewerker verantwoordelijkheid te bieden (31 procent).


Aantrekken en behouden van talent

Daarnaast toont de Raet HR Benchmark aan dat HR-professionals zich focussen op zowel het aantrekken van nieuw talent (30 procent) als het behouden van het reeds aanwezige talent (32 procent). De overige HR-professionals (38 procent) hebben hierin een goede balans. De uitdaging voor HR-professionals is om de organisatie te profileren als aantrekkelijk werkgever om zodoende talent aan te trekken en te behouden.


Meer keuze voor werkzoekende

Martijn Messemaker, CHRO bij Raet: "Medewerkers hebben dankzij de aantrekkende economie steeds meer keuze uit verschillende vacatures. Zij krijgen meer vertrouwen in de arbeidsmarkt en kijken hierdoor vaker om zich heen. Voor de werkgever hoeft een vertrekkende medewerker niet direct een stressvol moment te zijn. Het biedt ook kansen om de deur open te zetten voor nieuw talent. Belangrijk hierin is om de organisatie te positioneren als een aantrekkelijke werkgever die rekening houdt met de belangen van medewerkers. Zet in op een effectief recruitmentbeleid en zorg ervoor dat zowel reeds aanwezig als nieuw talent voor de organisatie wil werken."
 

Bron: Managersonline.nl, 23.03.2018


Vragen?
Ester Koot

Email
Functie Senior strategy consultant HRM
Telefoon +31 (0)20 589 82 36


Gerelateerde artikelen

Opinieonderzoek: burgers positiever over energietransitie door oorlog Oekraïne

Gerard van der Werf
19 september 2022

Een baan als leraar? Ja hoor, voor meer geld en met minder gedoe

Marcel Voorn
29 januari 2018

Een vrij droge januari voor één op de vijf Nederlanders

Ruurd Hielkema
24 februari 2020

Hoe bereik je als onderwijsinstelling Generatie Z?

Maartje Rooker
07 mei 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency