Toegankelijkheid

Skip to main content

Buren en technologie geven rustig gevoel over thuis

30 augustus 2018

Bijna een derde van de Nederlanders voelt zich geruster tijdens de vakantie door thuis een oogje in het zeil te houden met een camera. Dit blijkt uit het Onderzoek Vakantie en Veilig Wonen dat Interpolis door Motivaction liet uitvoeren tijdens de zomervakantie.

Ondanks het stijgende vertrouwen in moderne beveiliging, schakelt twee derde van de Nederlanders nog steeds de buren in. Jongeren tot 25 jaar hebben meer vertrouwen in moderne beveiligingstechnieken (39%) dan Nederlanders boven de 55 jaar (24%).

 

Onwetendheid en gebrek aan controle

Een op de vijf Nederlanders is tijdens de vakantie ongerust over thuis. Dat komt met name door het gebrek aan controle en de onwetendheid over wat er gebeurt in huis. De top-5 van oorzaken voor ongerustheid tijdens de vakantie:

  1. Onwetendheid over wat er in huis gebeurt en het gebrek aan controle (60%)
  2. Verhalen in de media over wat er misgaat (26%)
  3. Een inbraakgolf in de buurt (22%)
  4. Persoonlijk snel ongerust zijn (14%)
  5. Het gevoel van het wonen in een onveilige buurt (10%)

 

Moderne beveiligingsmaatregelen verminderen ongerustheid

Met name Nederlanders tussen de 25 en 35 jaar zijn ongerust tijdens de vakantie. Deze ongerustheid kan verminderd worden door moderne beveiligingsmaatregelen toe te passen. Jongeren nemen minder beveiligingsmaatregelen dan ouderen tijdens de vakantie, maar staan meer open voor de nieuwe technologische mogelijkheden.

 

Oplettende buren of moderne technologie?

Het vertrouwen in moderne beveiligingstechnologieën groeit. Toch worden buren nog het vaakst ingeschakeld om een oogje in het zeil te houden. Hoewel maar 11 procent van Nederland afgelopen zomer een alarminstallatie gebruikte, is er veel vertrouwen in moderne beveiligingsmaatregelen. Zo heeft 45 procent vertrouwen in moderne technologieën en denkt 31 procent geruster op vakantie te kunnen gaan door op afstand via cameratechnologie het huis te kunnen zien. De buren kunnen immers niet alles zien.

Andere veelgebruikte maatregelen zijn stilte op social media tijdens de vakantie en het gebruik van tijdklokken om de lampen te regelen.

 

ThuisWacht: niet alleen tijdens de vakantie relevant

Met dit onderzoek wil Interpolis meer inzicht krijgen in de beleving van bewoners met betrekking tot het veilig achterlaten van hun huis.

 

Bron: Eufin Financieel Nieuws, 30.08.2018


Vragen?
Eric-Jan Klöne

Email e.klone@motivaction.nl
Functie Researchmanager
Telefoon +31 (0)20 589 82 43


Gerelateerde artikelen

Flexwerk Onderzoek 2021: Flexwerker wil niet beschermd worden

Ester Koot
03 december 2021

Onze online mogelijkheden voor kwalitatief onderzoek

Margré Nijkamp
14 mei 2020

Verdriet om de kassière… en om het verlies van privacy

Kevin Hengstz
24 juni 2022

Een droge januari voor één op de tien Nederlanders

Ruurd Hielkema
21 februari 2018
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved