Toegankelijkheid

Skip to main content

Gedragsbeïnvloeding in de praktijk

22 februari 2023

Onze omgeving beïnvloedt ons de hele dag onbewust. We hebben zelden door dat bepaalde woorden, kleuren, emoties of ervaringen uit het verleden ons gedrag van nu teweegbrengen. In deze serie bieden wij jullie inzichten over de psychologie achter menselijk gedrag. Aan de hand van maatschappelijke actualiteiten en onderzoeken die wij hebben uitgevoerd, leggen we de factoren bloot die invloed hebben op verschillende gedragsvraagstukken. En reiken we naar oplossingen die dit gedrag kunnen veranderen.

Aflevering 2: Drie manieren om consumenten mee te krijgen in jouw duurzame missie

Al meer dan 10 jaar voert Motivaction de Maatschappelijke Impact Monitor (MIM) uit. Hierin doen we onderzoek naar het belang dat consumenten hechten aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemende (MVO) bedrijven. Ook ondervragen we het gedrag van consumenten. Wat stimuleert hen om duurzame producten te kopen? En wat houdt hen nog tegen? 

 Lees het volledige artikel hier 

 

Aflevering 1: Waarom voelt belastingaangifte doen soms toch zo zwaar? 

Het is bijna 1 maart: de datum waarop miljoenen Nederlanders hun aangifte inkomstenbelasting weer kunnen doen. Grote kans dat jij jouw aangifte invullen liever uitstelt tot richting de deadline, net zoals vele anderen. Ondanks dat het invullen voor velen maar enkele minuten duurt, voelt het toch als een zware en lastige taak. Als we door een gedragsbril naar deze ervaring kijken, is dat helemaal niet zo gek. Bij belastingaangifte doen, ervaren Nederlanders namelijk (mentale) drempels. Die drempels maken aangifte doen moeilijker dan het in de realiteit is. Welke drempels zijn dit? En hoe kunnen we met behulp van gedragsbeïnvloeding deze drempels overkomen om zo nooit meer tegen de aangiftedeadline aan te hikken? Dat zetten wij op een rij. 

 Lees het volledige artikel hier 

 

Gerelateerde artikelen

Corona Impact Monitor: Nederlanders hebben minder vertrouwen in medeburgers, steun voor strengere maatregelen groeit

Bram van der Lelij
30 maart 2020

Houding werkgever van invloed op ouderschapsverlof

Anna Newen
09 juli 2021

Waarom voelt belastingaangifte doen soms toch zo zwaar?

Rebecca van der Grient
02 maart 2023

Zo komen Nederlandse millennials de kerstdagen door

Jeroen Senster
12 december 2018
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by Totoweb