Toegankelijkheid

Skip to main content

“Historische Declaration of Friendship Across Religions in de maak”

27 september 2018

26 September 2018 – In het Vredespaleis in Den Haag, hebben de Carnegie Stichting en het Elijah Interfait Institute aangekondigd dat zij werken aan een Declaration of Friendship across religions met als doel het bevorderen van de vrede.

Prominente religieuze leiders van verschillende geloven zullen uitgenodigd worden om de declaratie te tekenen tijdens een historische bijeenkomst in het Vredespaleis in juni 2020. De declaratie heeft als doel om verdeeldheid, haat en intolerantie tussen mensen van verschillende religies tegen te gaan door vriendschap te promoten tussen de leden van de diverse geloven.

Hoewel de meeste geloofsleren juist vriendschap binnen een religie benadrukken, wil de declaratie dit ook uitbreiden naar andere geloven. Religieuze leiders vanuit de Islam, Buddistische, Hindu, Sikh, Christelijke en Joodse tradities hebben al positief gereageerd, waaronder het Vaticaan en Paus Franciscus die sympathiseren met het idee achter de declaratie.

Directeur van het Vredespaleis Erik de Baedts gaf aan dat de top in Nederland een enorme onderneming zal zijn waarbij samenwerking nodig is, maar het maken van de declaratie is een nog moeilijkere en delicate aangelegenheid die volgt op een zorgvuldig en interactief proces dat is ondersteund door experts van de Elijah Interfaith Institute, de Vrije Universiteit, de Carnegie stichting, en anderen.

Rabbi Dr. Alon Goshen-Gottstein, directeur van het Elijah Interfaith Institute, laat weten dat de verspreiding en implementatie van de ideeën in de declaratie in lokale religieuze gemeenschappen cruciaal is. Om dat de bereiken, is het nodig om een uitgebreid proces in beweging te zetten waarin de wijsheid van religieuze gemeenschappen, geleerden en prominente religieuze leiders gevangen en verspreid wordt. Het is de bedoeling dat het project discussies bevat over onderwerpen als vriendschap, gedeelde waarden tussen religies en geloofsvrijheid en dat er een aanpak en mandaat komt om de dialoog, gezamenlijke studies en festiviteiten te stimuleren als blauwdruk en maatschap voor toekomstige samenwerking tussen geloven.

Het idee van de declaratie is afkomstig van een Nederlandse reclame professional, Mark Woerde, en zijn team bij Havas Lemz en Letsheal.org. Woerde deed in 2017 een appel via video om vrienden over religies heen te maken met daarin prominente religieuze leiders die streefden naar een afname van sociale onrust, door de wijdverspreide misperceptie tegen te spreken dat mensen die een andere religie aanhangen dan onze eigen met wantrouwen en minachting gezien moeten worden. Terwijl, in realiteit, resultaten van de Glocalities studie (steekproef 56000 mensen) geleid door onderzoeksbureau Motivaction International laten zien dat mensen van alle religies over het algemeen open staan tegenover mensen van een ander geloof. Het appel om vrienden te worden over religies heen bevatte persoonlijke boodschappen van Paus Franciscus, de Grootmoefti van Egypte, Opperrabbijn Jonathan Sacks, de Dalai Lama, Oecumenisch Patriarch Bartholomeus I, Sri Sri Ravi Shankar en vele anderen. De video is gezien door miljoenen mensen.

Mark Woerde: “We zijn vereerd om de fakkel vandaag over de dragen aan de Carnegie Stichting, eigenaar van het Vredespaleis, en het Elijah Interfaith Instituut om dit initiatief naar een volgend niveau te tillen. Ik ben dankbaar dat de video van vorig jaar een voorproefje kon zijn van iets groters en iets met meer impact dan ik voorzien had: het uitnodigen van de religieuze leiders om echt samen te komen in het Vredespaleis. Het is mijn droom dat we allemaal één familie kunnen zijn en mijn hoop is dat onze naam Compassie zal worden. De sleutels overdragen aan deze nieuwe partijen kan deze droom werkelijkheid maken.”

Kijk voor meer informatie over deze declaratie op de website van het Vredespaleis.

Voor meer informatie over Glocalities, bezoek de website


Vragen?
Martijn Lampert

Email
Functie Research Director
Telefoon +31 20 58 98 370


Gerelateerde artikelen

Valentijnsdag: onzin vinden we, maar toch doen we mee

Ruurd Hielkema
15 februari 2021

Consument wordt steeds kritischer over prijs bij online boodschappen

Clasine van der Wal
25 augustus 2020

Generatie Z: consumptiegericht én milieubewust, hoe zit dat nou?

Loes Kleijngeld
14 augustus 2019

Nieuwsbrief sept '23: Gemak in de samenleving is genormaliseerd

Yvonne van Beek
02 oktober 2023
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency