Toegankelijkheid

Skip to main content

Hoe blijf je (mentaal) fit tijdens de coronacrisis?

11 februari 2021

De mentale gezondheid is de afgelopen tijd een belangrijke pijler geworden in het corona-debat. Er is naast de link tussen corona en de fysieke gezondheid veel meer aandacht gekomen voor de mentale gesteldheid. Een (geheel) ander leven, de restricties en de winterperiode kunnen gevoelens van angst, stress en somberheid oproepen.


Vanuit de media wordt veel gesproken over de meest zorgelijke groep: jongeren en kinderen. Volgens de GGZ kampen steeds meer kinderen en jongeren met stress- en depressieklachten. Ze lijken meer en meer te lijden aan het gebrek aan sociale interactie.

We zien deze klachten ook terug onder volwassenen. Opvallend zijn de verschillen tussen groepen Nederlanders en de mate waarin zij al dan niet last hebben van het ‘nieuwe normaal’. Aan de hand van het Vitality-model, waarmee Motivaction de houding en het gedrag rondom vitaliteit van verschillende groepen Nederlanders duidt, zien we dat iedere groep op zijn eigen manier omgaat met de mentale gezondheid in deze coronacrisis.

Bijzonder om te noemen is dat er zelfs een groep is die vaker dan voor de crisis zekere geluksmomenten ervaart. Dit zijn de zogeheten kwaliteitszoekers. Zij hoeven zich weinig zorgen te maken over hun financiële situatie en ze hebben voldoende ruimte om thuis goed te kunnen werken en de tijd door te komen. Ze brengen daarnaast meer tijd door met het gezin en/of familie en dit kan leiden tot meer gevoelens van geluk.

Een ander milieu, de balanszoekers, gaan heel bewust om met hun gezondheid, ook op mentaal vlak. Toch is de huidige situatie voor hen een uitdaging. Ze nemen veel hooi op hun vork en werk en privé lopen in elkaar over. Ze willen zowel een goede ouder, partner als collega zijn. Stress komt dan al snel om de hoek kijken.

Benieuwd naar de andere vier groepen en het volledige rapport over de (mentale) gezondheid en vitaliteit? In de whitepaper ‘Vitality: vitaliteit in zes leefstijlen’, lees je alles over hoe de zes Vitality-milieus in Nederland omgaan met hun fysieke én mentale gezondheid tijdens de corona-crisis.


Vragen?
Karin Lammers

Email k.lammers@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 30


Gerelateerde artikelen

Olympische Spelen: interesse en betrokkenheid komen langzaam op gang

Natascha Schippers
22 juli 2021

In 4 stappen naar een nieuw concept. Stap 1: insights verzamelen

Henriët Hensen
04 oktober 2019

Het leasen van producten steeds meer geaccepteerd

Ruurd Hielkema
19 juni 2019

Feestdagen in Nederland

Ruurd Hielkema
16 december 2021
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved