Toegankelijkheid

Skip to main content

Kunst bij Motivaction

26 januari 2023

Bij Motivaction dragen wij kunst en cultuur een warm hart toe. Naast mooie onderzoekstrajecten voor bijvoorbeeld musea en culturele instellingen halen wij de kunsten ook graag letterlijk in huis. Niet alleen ter decoratie, maar ook omdat kunst inspireert. De kunst die nu in ons pand aanwezig is heeft een diversiteit aan makers en technieken. Hiermee heeft onze kunstcommissie geprobeerd een balans te creëren, maar tegelijkertijd ook spanning op te zoeken. In de komende blogs licht onze algemeen directeur Pieter Paul enkele van de kunstwerken in ons kantoorpand toe.

Aflevering 2: Veelzijdige Nederlandse kunstenaars

Veel van de kunst bij Motivaction is ingelijst of door buitenlandse bekende kunstenaars gemaakt. Als kunstcommissie hebben we ook gekozen voor een aantal bekende en minder bekende Nederlandse kunstenaars.

In de vorige aflevering kwam het werk van Ad van Hassel  met de titel Candy Campbel yellow aan bod. Rechts daarvan ligt in de vitrine een klein zwartbronzen hoofdje van de Nederlandse kunstenaar Armando. Armando was als kunstenaar een alleskunner. Hij maakte niet alleen beelden, maar hij schilderde, dichtte, schreef en was daarnaast ook nog violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Zelf zag hij zijn werk als 'Gesamtkunstwerk' waarbij hij zich liet inspireren door zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog.

Zijn beelden kenmerken zich doordat het lijkt alsof het brons uit klei geboetseerd is, grof en met de vingers vormgegeven. In overlegruimte Hyde Park is nog een werk van Armando te zien: een litho met als titel Die Fahne. De (zwarte) vlag is een belangrijk thema in veel van zijn werken, in de hal van het Concertgebouw kun je een metershoge, bronzen versie bewonderen.  

KunstAfl2 Nieuwsbrief Breed

Het kleinste en het grootste kunstvoorwerp bij Motivaction zijn slechts een paar stappen verwijderd van elkaar. Maar dan moet je wel naar buiten! Op de hoek van het dak staat een kunstwerk van beeldend kunstenaar, vormgever en glaskunstenaar Menno Jonker. Menno is de partner van onze oprichter Frits Spangenberg en is vooral bekend geworden als maker van glazen kunstobjecten. Zo maakte hij ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag 2009 een deels ingegraven monument in Apeldoorn. Het kunstwerk op het dak heet Inner Conviction en is geplaatst bij de opening van het pand in 2001. ’s Avonds licht in het glazen vierkant de rode stip op, als baken in roerige tijden! En er is meer werk van zijn hand te zien in ons kantoorpand. In de bespreekruimte Zijin Shan (2de etage) zie je twee blauwe objecten, een hoge ‘urn’ in de vitrine en een wijd uitlopende vaas in de vensterbank.  

In de ruimte van M-select staat een houten beeld van wellicht een van de meest veelzijdige kunstenaars die Nederland gekend heeft: Corneille. Corneille wordt gerekend tot de Nederlandse kunstenaars, maar is in België geboren. Hij trad net als Karel Appel toe tot de Cobra-groep en zijn stijl wordt als figuratief aangeduid. In veel van zijn werken zijn vrouwen, vogels en bloemen afgebeeld in felle kleuren. Het werk van Corneille heeft ook buiten de kunst veel fans getuige de vele sjaaltjes, bordjes en andere huishoudelijke voorwerpen die met opdruk van zijn kunst worden verkocht. Corneille werd begraven op de begraafplaats in Auvers-sur-Oise, waar ook Vincent van Gogh werd begraven. 

Aflevering 1: Popart

Als je het pand van Motivaction binnenstapt, kom je terecht in de kunst van de Popart stroming. De naam is een afkorting van Popular Art. De Britse criticus Lawrence Alloway introduceerde deze stroming in 1949. Popart ging pas echt vliegen in het Amerika van de jaren 60 van de vorige eeuw. Dat was de tijd van vrijheid, flower power, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie.

Popart kunstenaars zagen het museum als een elitaire plek voor hun kunstwerken en wilden de kunst onder de mensen brengen. Daarom hebben we deze kunstwerken ook bij Motivaction op een plek gehangen dichtbij de straat en waar veel mensen komen. Onze collega's, klanten en natuurlijk ook respondenten.

Veel Popartwerken zijn vooral decoratief en hebben geen ‘diepere’ boodschap. Of het moet ironie zijn, want Popart kunstenaars gebruiken alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten en alle mogelijke reproduceerbare objecten als motief. Daarmee stond de Popartbeweging dichter bij het ‘gewone’ leven en was het veel ‘platter’ dan de werken die daarvoor werden gemaakt.

In onze hal

De twee werken links in de hal zijn van Roy Lichtenstein, hij specialiseerde zich in het weergeven van plaatjes uit stripverhalen met handgeschilderde rasterpunten.

De gele sculptuur op de sokkel bij de ingang van onze grootste ruimte de Grand Canyon is van Ad van Hassel met de naam Candy Campbel yellow. Het bijzondere van Ad van Hassel is dat hij zo’n goede kwaliteit van kunst en zeefdrukken maakte dat al snel ook andere kunstenaars zoals Herman Brood, Corneille, Jan Cremer en Rob Scholte, hun werk door Ad lieten zeefdrukken!

De sculptuur is een knipoog naar het werk van Andy Warhol. Andy Warhol reproduceerde zijn werk in series door middel van zeefdruk. Beroemd zijn de zeefdrukken van de Campbell soup cans; (goedkope) blikken soep als kunst! Hier hebben we door het pand ook verschillende printen van hangen. Als je nog meer Andy Warhol wil zien, bij het kantoor van ons selectiebureau M-select hangt een litho van hem uit de serie Ladies and Gentlemen. Het betreft de afbeelding van een transgender persoon en komt uit de jaren 70 maar is vandaag de dag actueler dan ooit.


Vragen?

Gerelateerde artikelen

You go girl! Waarom Internationale Vrouwendag belangrijker is dan veel mensen denken

Lennart Blokker
08 maart 2019

Stakingen kunnen op grote steun van Nederlanders rekenen, ook een tweede keer in korte tijd

Irene Zondervan
03 juni 2019

Hoe kan doelgroepsegmentatie een omgevingsvisie inspireren?

Bram van der Lelij
26 november 2018

Hoe OK is Generatie Z?

Loes Kleijngeld
22 augustus 2023
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by Totoweb