Toegankelijkheid

Skip to main content

Lesprogramma nijntje Beweegdiploma, een waar succes

01 juni 2023

Nagenoeg alle ouders zijn erg te spreken over het nijntje Beweegdiploma als sportief lesprogramma dat hun kinderen al op jonge leeftijd laat bewegen. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction in 2022 uitvoerde in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie (KNGU). Het lesprogramma van nijntje is vooral gericht op 2 t/m 5-jarigen en biedt nagenoeg alle basisvaardigheden die belangrijk zijn voor goede motorische ontwikkelingen van een kind.  

Succesprogramma zorgt voor hoge tevredenheid

Gemiddeld waarderen de moeders en vaders zowel de kwaliteit van het programma als de variatie in het les- en beweegaanbod met het cijfer 8. Niet alleen zien ouders dat hun kind duidelijke vooruitgang boekt op motorische vaardigheden (78%), ook de sociale vaardigheden verbeteren enorm (53%). Kinderen leren bijvoorbeeld om samen te spelen en op hun beurt te wachten.

“We zien dat ouders nog positiever zijn als ze hebben meegekeken met de lessen van hun kind. Ze weten daardoor nog beter hoe hun kind goed leert bewegen”, zegt Jeroen Senster, principal consultant bij onderzoeksbureau Motivaction. “Er zijn zelfs ouders die de oefeningen uit het nijntje Beweegdiploma thuis herhalen. En los van de zichtbare progressie hebben kinderen vooral ook plezier beleefd tijdens het volgen van het nijntje Beweegdiploma. Nagenoeg alle ouders onderschrijven dit”.

Spelenderwijs goed leren bewegen

De KNGU heeft het nijntje Beweegdiploma bedacht en inmiddels halen jaarlijks meer dan 10.000 kinderen hun diploma. Niet alleen bij sportverenigingen die zijn aangesloten bij de KNGU, maar ook bij de Atletiekunie, hockeybond, voetbalbond en volleybalbond. Er worden diverse positieve ontwikkelingen door ouders waargenomen als het gaat om de motoriek van het kind. Uitschieters zijn klimmen (79%), balanceren (75%) en springen (60%), maar ook meer dan de helft ziet verbetering qua rennen, lopen, hinkelen en huppelen (55%).

“Het nijntje Beweegdiploma is hét programma voor de jongste jeugd binnen de sport. Het programma benadrukt het belang van bewegen. Wij zijn bijzonder trots dat dit belang wordt ingezien en ouders enthousiast raken”, aldus Denise Lamberts, productmedewerker nijntje Beweegdiploma van de KNGU. “Daar is het ons om te doen en bovendien vergroot het de kans dat hun kinderen later met plezier blijven bewegen.”

Keurmerk 'Partner in veelzijdig bewegen'

Onlangs heeft het nijntje Beweegdiploma het certificaat ‘Partner in Veelzijdig Bewegen’ ontvangen van het Kenniscentrum Sport. Het programma heeft drie sterren ontvangen, wat betekent dat kinderen zich volledig breed motorisch ontwikkelen.

Trainers gezocht

Meer dan 200 sportverenigingen in Nederland werken al met het nijntje Beweegdiploma. De KNGU roept andere clubs op om ook in beweging te komen en het programma aan te bieden. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderschrijft het belang van bewegen voor de jongste jeugd en heeft een subsidie toegekend aan de KNGU. Door deze subsidie kan de opleiding tot nijntje-trainer tijdelijk voor de helft van de prijs worden aangeboden.

Dit artikel verscheen eerder op Dutch Gymnastics


Vragen?
Jeroen Senster

Email
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen

Millennials in 5 soorten en maten

Ester Koot
27 september 2016

Meer non-binaire personen in Europa en Noord-Amerika dan ooit gedacht

André Kamphuis
09 augustus 2022

We eten gezond én ongezond anno 2018

Ruurd Hielkema
05 maart 2018

Supermarkt favoriete winkel om energiezuinige lampen in te leveren maar nog onvoldoende bekend

Cecilia Keuchenius
16 mei 2018
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency