Toegankelijkheid

Millennials duurzaam? Vlees en vliegen blijven lastig

29 maart 2018

Millennials van 25-35 jaar onderscheiden zich vaak van ouderen als het gaat om het omarmen van nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten. Maar wat betreft duurzaamheid zijn ze net als de rest van Nederland. Duurzaamheid houdt millennials bezig, maar een grote groep gaat de trend pas volgen als die normaal is geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction.

 

Ongeveer de helft van de millennials (53%) vindt het belangrijk om in het dagelijks leven duurzame keuzes te maken. Ruim een kwart (28%) praat zelfs regelmatig of vaak over duurzaamheid. Zeven van de tien jongvolwassenen (69%) hebben behoefte aan informatie over hoe ze in hun dagelijks leven duurzamer kunnen leven. Onderwerpen als afval scheiden en spaar- en ledlampen zijn al ingeburgerd: van de verschillende afvalstromen scheiden zij zo’n 80% en bij bijna driekwart (72%) zijn de meeste gloeilampen al vervangen door energiezuinige lampen.

 

Koplopers?

"We hadden verwacht dat bij deze groep interesse in duurzame kleding en voeding, zoals minder vlees eten, bovenaan het lijstje zouden staan", vertelt Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. "Tot onze verrassing wordt de top vijf gedomineerd door energie besparen en zonnepanelen. Relatief veel zijn er ook geïnteresseerd in het langer doen met hun elektronische apparaten, zoals de smartphone. Allemaal onderwerpen waar milieu- en persoonlijke voordelen samengaan. Maar echt koplopers? Nee, dat zijn de millennials niet."

 

Minder vliegen niet populair

Bijna de helft (46%) is het afgelopen jaar één of meer keer met het vliegtuig op vakantie geweest. Er is weinig behoefte aan informatie over minder vliegen en klimaatcompensatie, slechts vijf procent wil daar meer over weten. Bijna twee derde (64%) is tevreden over de hoeveelheid vlees die zij eten en vindt het niet nodig om dit te minderen.

 

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal richt zich op iedereen, zowel ouderen als jongeren. Milieu Centraal bestaat deze week 20 jaar en kijkt daarom 20 jaar vooruit: wat beweegt de nieuwe generaties? Het onderzoek is uitgevoerd om tips en adviezen voor duurzamer leven goed te laten aansluiten op deze millennial-generatie van 25 tot 35 jaar.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd van 2 t/m 8 februari 2018 door Motivaction onder een representatieve steekproef van 732 Nederlanders van 25 tot en met 35 jaar uit het StemPunt-panel. De resultaten zijn representatief op basis van opleiding, geslacht, regio en waardenoriёntatie. Daarnaast is gebruik gemaakt van analyse van bestaande data van Motivaction.

 

Download het onderzoeksrapport 'De wereld van duurzaamheid onder 25- tot 35-jarigen'

 

Bron: Milieu Centraal, 29.03.2018


Vragen?
Cecilia Keuchenius

Email c.keuchenius@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen
Richt jouw HR strategie op een kleine doelgroep

Een krappe arbeidsmarkt? Richt jouw HR-strategie op een kleinere doelgroep

Ester Koot
30 oktober 2019
'Coronacrisis maakt ontspannen moeilijker'

'Coronacrisis maakt ontspannen moeilijker'

Marcel Voorn
05 november 2020

“Mijn vrienden kregen aantoonbaar minder kansen dan ik.”

Bob Schenk
25 januari 2022
Financiële zaken tussen echtparen

Financiële afspraken tussen echtparen dragen ook bij aan post-huwelijksgeluk

Jorn Lingsma
09 september 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved