Lhbtiqa+ onveiligheid neemt toe, beleid blijft achter
17 mei is de Internationale Dag tegen Homo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOBIT). Een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het tegengaan van uitsluiting, haat en geweld tegen lhbtiqa+-personen. Maar hoe staat het eigenlijk met de veiligheid en acceptatie in Nederland? En in hoeverre vinden Nederlanders dat het kabinet hierin voldoende verantwoordelijkheid neemt?
Zorgwekkende cijfers en stijgende meldingen
De cijfers laten zien dat er nog veel werk aan de winkel is. De Lhbtiqa+-monitor 2024 van de Rijksoverheid laat zien dat hardnekkige stereotypen over gender en seksualiteit nog steeds wijdverspreid zijn, wat bijdraagt aan (gevoelens van) onveiligheid voor lhbtiqa+-personen. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie en geweld tegen deze gemeenschap het afgelopen jaar met 37% is gestegen, met name onder transgender en non-binaire personen. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek Strafbare Discriminatie in Beeld 2024 dat het aantal veroordelingen in zaken rond lhbti+-discriminatie zeer beperkt blijft.
Nederlanders verwachten meer van het kabinet
Deze maatschappelijke signalen worden weerspiegeld in de publieke opinie. Uit een representatieve Omnibus-peiling van Motivaction in opdracht van Oxfam Novib, blijkt dat 58% van de Nederlanders vindt dat het kabinet te weinig aandacht besteedt aan het voorkomen van geweld op basis van gender, genderidentiteit of –expressie en meer ondersteuning moet bieden aan de slachtoffers hiervan. Daarnaast geeft 40% aan dat het kabinet te weinig doet om de rechten en bescherming van lhbtiqia+-personen te verbeteren.
Een moment van bewustwording én actie
Tegen deze achtergrond – en met het oog op recente ontwikkelingen in Nederland én wereldwijd die de zichtbaarheid, veiligheid en positie van lhbtiqia+-personen onder druk zetten – is IDAHOBIT een belangrijk moment van reflectie en bewustwording. De datum verwijst naar 17 mei 1990, toen de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de lijst van ziekten schrapte. Sindsdien wordt deze dag in meer dan 150 landen aangegrepen om aandacht te vragen voor het belang van sociale acceptatie, gelijke behandeling en bescherming tegen geweld en uitsluiting van deze personen.
Bij Motivaction zetten we ons in voor een samenleving waarin iedereen zich veilig, erkend en gerespecteerd voelt. Vragen over hoe je diversiteit en inclusie kunt versterken in beleid of onderzoek? Ons expertiseteam denkt graag mee.

