Toegankelijkheid

Nederland loopt steeds warmer voor elektrisch rijden

19 januari 2018

Sinds 2013 is het aantal elektrische voertuigen in Nederland verviervoudigd. 71 procent van de Nederlanders geeft aan dat de prijsstijging voor fossiele brandstoffen een mogelijke reden is om in de toekomst over te stappen op een elektrische auto.

Daarnaast noemt 50 procent de mogelijkheid om thuis opgewekte zonne-energie te gebruiken als stroom voor de elektrische auto een reden om te switchen van voertuig, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction onder 1.003 Nederlanders in de aanloop van een onderzoekscommunity over energie in samenwerking met netbeheerder Stedin.

Laadpalen en parkeren

54 procent van de Nederlandse consumenten vindt de toename van het aantal laadpalen een mooi voorbeeld van de energietransitie. Slechts een minderheid (19 procent) is van mening dat openbare laadpalen te veel parkeerruimte innemen.

Een kwart van de respondenten vindt juist dat er nog meer laadpalen moeten komen, met als voorwaarde dat dit niet ten koste mag gaan van bestaande parkeermogelijkheden. Voor 52 procent geeft de toename van het aantal laadpalen vertrouwen dat je overal kunt komen met een elektrische auto. Ruim driekwart (76 procent) zou dan ook gebruik maken van de openbare laadpalen wanneer ze overstappen op elektrisch rijden.

Hobbel in de weg

Er zijn echter nog twee punten waar fabrikanten aan moeten werken. De helft van de Nederlanders wilt minstens 400 kilometer rijden, voordat ze de elektrische auto opnieuw moeten opladen.

In de huidige markt kan lang nog niet iedere elektrische auto voldoen aan deze behoefte. Daarnaast geeft 39 procent van de respondenten aan nog niet op vakantie te durven met een elektrische auto. Vooral de jongere generatie is hier sceptisch over.

Infographic elektrisch rijden

Klik op de afbeelding om deze te vergroten. 

Bron: Baaz, 18.01.2018


Vragen?

Gerelateerde artikelen
Een vrij droge januari voor Nederland

Een vrij droge januari voor één op de vijf Nederlanders

Ruurd Hielkema
24 februari 2020
E-commercesector pakketbezorging duurzamer

E-commercesector start unieke samenwerking om pakketbezorging nog duurzamer te maken

25 januari 2018

Merken tonen steeds meer maatschappelijk engagement

Pieter Paul Verheggen
24 juni 2022

Acht oplossingen voor verbetering van het perspectief van de Nederlandse middengroep

Pieter Paul Verheggen
28 december 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved