Toegankelijkheid

Skip to main content

Nederlanders hebben weinig moeite met optie 'X' in paspoort

04 oktober 2022

Er was de laatste tijd veel te doen over de Transgenderwet. Het ging over hoe gemakkelijk je de 'M' in een 'V' kan veranderen in je paspoort, of andersom. Maar hoe zit het met de 'X'? En wat vinden we ervan als er helemaal geen geslacht of gender meer wordt genoemd in officiële documenten? Deze mogelijkheden leveren een heel andere discussie op. Wij keken alvast vooruit naar de debatten van morgen.

 

Verdeeldheid in het debat

De afgelopen week liet de Tweede Kamer grote verdeeldheid zien in het debat over de Transgenderwet. De vraag die voorlag is in het kort of mensen zonder gesprek met een deskundige het geslacht moeten kunnen aanpassen in hun geboorteakte. De stemming is voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

In de Transgenderwet gaat het vooralsnog over het veranderen van de registratie 'M' naar 'V' en andersom. Een 'X' in je paspoort is al wel mogelijk, maar daarvoor moet je langs de rechter. Het volledig schrappen van een geslachtsaanduiding uit het paspoort is politiek nog niet aan de orde. Maar binnen enkele jaren is dit kenmerk al niet meer te vinden op de identiteitskaart. We mogen verwachten dat over deze zaken de komende jaren debatten zullen worden gevoerd, in de Kamer en in de samenleving

 

Wel of niet schrappen

Motivaction stelde Nederlanders alvast de vraag wat ze vinden van het verdwijnen van het kenmerk gender uit officiële documenten. 39% heeft hier geen moeite mee, 23% een beetje moeite. 25% heeft hier veel of heel veel moeite mee en 12% heeft geen mening. Met het toevoegen van een derde optie, de 'X', heeft 52% geen moeite. 18% heeft een beetje moeite met deze aanduiding en 20% heeft er veel of heel veel moeite mee. 10% heeft er geen mening over. 

Een meerderheid heeft dus geen problemen met de 'X', maar bij het volledig schrappen van de genderaanduiding zien we grotere verdeeldheid. De groep die daar moeite mee heeft is groter dan de groep die er geen moeite mee heeft. Bijna de helft van de groep die er moeite mee heeft, zegt een beetje moeite te hebben met het verdwijnen van 'M', 'V', en 'X'. 

  


Vragen?
André Kamphuis

Email 
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 66


Gerelateerde artikelen

Pasen 2021: de remmen los

Ruurd Hielkema
26 maart 2021

Consument wordt steeds kritischer over prijs bij online boodschappen

Clasine van der Wal
25 augustus 2020

HR Benchmark 2020: grote rol voor workforce transformation het aantrekken van medewerkers

Ester Koot
17 juni 2020

Corona Impact Monitor: bestedingen in het teken van voeding en hygiëne, koken en eten in het teken van gezondheid, aandacht en variatie

Ruurd Hielkema
15 april 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency