Toegankelijkheid

Skip to main content

Nederlanders hebben weinig moeite met optie 'X' in paspoort

04 oktober 2022

Er was de laatste tijd veel te doen over de Transgenderwet. Het ging over hoe gemakkelijk je de 'M' in een 'V' kan veranderen in je paspoort, of andersom. Maar hoe zit het met de 'X'? En wat vinden we ervan als er helemaal geen geslacht of gender meer wordt genoemd in officiële documenten? Deze mogelijkheden leveren een heel andere discussie op. Wij keken alvast vooruit naar de debatten van morgen.

 

Verdeeldheid in het debat

De afgelopen week liet de Tweede Kamer grote verdeeldheid zien in het debat over de Transgenderwet. De vraag die voorlag is in het kort of mensen zonder gesprek met een deskundige het geslacht moeten kunnen aanpassen in hun geboorteakte. De stemming is voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

In de Transgenderwet gaat het vooralsnog over het veranderen van de registratie 'M' naar 'V' en andersom. Een 'X' in je paspoort is al wel mogelijk, maar daarvoor moet je langs de rechter. Het volledig schrappen van een geslachtsaanduiding uit het paspoort is politiek nog niet aan de orde. Maar binnen enkele jaren is dit kenmerk al niet meer te vinden op de identiteitskaart. We mogen verwachten dat over deze zaken de komende jaren debatten zullen worden gevoerd, in de Kamer en in de samenleving

 

Wel of niet schrappen

Motivaction stelde Nederlanders alvast de vraag wat ze vinden van het verdwijnen van het kenmerk gender uit officiële documenten. 39% heeft hier geen moeite mee, 23% een beetje moeite. 25% heeft hier veel of heel veel moeite mee en 12% heeft geen mening. Met het toevoegen van een derde optie, de 'X', heeft 52% geen moeite. 18% heeft een beetje moeite met deze aanduiding en 20% heeft er veel of heel veel moeite mee. 10% heeft er geen mening over. 

Een meerderheid heeft dus geen problemen met de 'X', maar bij het volledig schrappen van de genderaanduiding zien we grotere verdeeldheid. De groep die daar moeite mee heeft is groter dan de groep die er geen moeite mee heeft. Bijna de helft van de groep die er moeite mee heeft, zegt een beetje moeite te hebben met het verdwijnen van 'M', 'V', en 'X'. 

  


Vragen?
André Kamphuis

Email a.kamphuis@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 66


Gerelateerde artikelen

Een terugblik op 2019, en een beschouwing op de toekomst

Karel Slootman
22 december 2019

Interesse in Smart Home groeit maar angst voor privacy is ook groot

Kevin Hengstz
13 december 2018

Van een moetje naar een do’tje: medewerkerstevredenheidsonderzoek als start voor actie

Ester Koot
27 maart 2019

Maak de employee experience tastbaar: van onderbuikgevoel naar strategisch plan

Ester Koot
03 juni 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency