Toegankelijkheid

Skip to main content

Nederlanders willen gasloos wonen, maar zonder extra kosten

14 februari 2018

In het Energierapport van het ministerie van Economische Zaken staat dat de verwarming van woningen en gebouwen in Nederland in 2050 geen CO₂-uitstoot meer mag veroorzaken. Dat betekent dat Nederlandse huishoudens en kantoren moeten stoppen met het gebruik van aardgas. Een enorme opgave aangezien op dit moment in 95 procent van de woningen in Nederland aardgas wordt verbruikt. Dit werpt de vraag op of Nederlanders hier klaar voor zijn. Hoe kijken we in Nederland aan tegen gasloos wonen? Motivaction vroeg het aan 1.312 Nederlanders in de aanloop naar een onderzoekscommunity over energie in samenwerking met netbeheerder Stedin.

 

Voor- en nadelen

De meeste Nederlanders zien meer voor- dan nadelen. ‘Goed voor het milieu’ is het meest genoemde het voordeel van gasloos wonen (46%). Verder geeft men aan dat een woning zonder gasaansluiting veiliger is (17%), gevolgd door het argument dat gasloos wonen goed is voor de portemonnee doordat wordt bespaard op energiekosten (13%). Bijna een kwart (23%) ziet geen voordelen van gasloos wonen. Het nadeel dat door de meeste Nederlanders wordt genoemd, is elektrisch koken (29%). Dit wordt vaker genoemd dan de extra kosten die de overstap naar gasloos wonen met zich meebrengt (25%). De grootste groep (33%) ziet geen nadelen van gasloos wonen. 

 

Henk Heinen, researchmanager Motivaction: “We hebben in het onderzoek de stelling ‘Als het aan mij zou liggen heb ik morgen een gasloze woning’ voorgelegd. Deze wordt door 22% onderschreven, wat laat zien dat de bereidheid om over te stappen hoog is. Echter, zitten we met z’n allen in een fase waarin er nog veel onduidelijkheid heerst over de kosten.”

 

Overstappen zonder kosten

Uit het onderzoek blijkt dat de helft (51%) van de Nederlanders alleen de overstap naar gasloos wonen maakt als ze een tegemoetkoming ontvangen in de kosten. Meer dan een derde (39%) heeft de behoefte aan onafhankelijk advies over gasloos wonen. 30 procent verwacht informatie van de eigen gemeente omtrent gasloos wonen, direct gevolgd door de energieleveranciers (29%). 14 procent ziet hier ook rol voor de netbeheerders. Een meerderheid (62%) is niet bereid meer te betalen voor een gasloze woning. Bij een klein deel (4%) bestaat deze bereidheid wel, een derde van de Nederlanders (33%) twijfelt.

 

Nieuwbouwwoningen gasloos opleveren

Een ruime meerderheid (75%) is van mening dat alle nieuwbouwwoningen gasloos opgeleverd moeten worden. Iets meer dan een kwart binnen deze groep is stellig en ziet graag dat naast nieuwbouwwoningen ook alle bestaande woningen worden aangepast en van het gasnet worden afgesloten. Een meerderheid is van mening dat naast nieuwbouw alleen bestaande woningen gasloos te maken die er geschikt voor zijn. De overigen binnen deze groep vinden dat alleen nieuwbouwwoningen gasloos opgeleverd moeten worden. Een kwart van de deelnemers aan het onderzoek (25%) voelt niets voor gasloos wonen, noch voor nieuwbouw noch voor bestaande woningen.
 

 

 

 

Lees ook:


Vragen?
Henk Heinen

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 41


Gerelateerde artikelen

Werkenden zien de toekomst weer wat rooskleuriger

Anna Newen
25 juni 2021

NPO FunX bereikt meeste jongeren tot 30 jaar in grote steden

Lex van Meurs
21 december 2020

E-commercesector start unieke samenwerking om pakketbezorging nog duurzamer te maken

25 januari 2018

Houding werkgever van invloed op ouderschapsverlof

Anna Newen
09 juli 2021
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency