Toegankelijkheid

Nederlanders terughoudend over oppompen extra gas uit Groningen

01 maart 2022

Er is op dit moment geen meerderheid voor oppompen van Gronings gas als de gaslevering door de Oekraïne oorlog in gevaar komt. Dit blijkt uit een enquête van Motivaction waarin Nederlanders zijn ondervraagd over de relatie tussen gas en de huidige situatie in Oekraïne. Aan de andere kant gaf 38 procent van de Nederlanders aan dat de overheid wél gas uit Groningen moet halen, mocht er een tekort ontstaan.

Om gastekort in de toekomst te voorkomen, wil meer dan de helft van de Nederlanders (58%) alternatieve energie stimuleren, of gas inkopen bij een andere leverancier (45%). Ook als dit laatste meer geld kost.

Verder verwachten de ondervraagden dat de energieprijzen zullen stijgen. Drie kwart houdt hier nu al rekening mee. Daarnaast geeft een kleine meerderheid (55%) aan de kachel een (paar) graden lager te zetten als de prijzen verder oplopen. Circa een kwart overweegt om nog sneller over te  stappen op duurzame alternatieven zoals zonnepanelen en warmtepompen. 

De overheid kan Nederland op twee manieren ondersteunen in om gasverbruik te verminderen, blijkt uit de enquête: financiële compensatie, of zelfs een volledige vergoeding van de transitie naar alternatieve energiebronnen. En installateurs inzetten die de alternatieve energiebronnen (gratis) kunnen installeren. Bijna de helft van de ondervraagden (46%) geeft aan hier behoefte aan te hebben. Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met het grote gebrek aan installateurs dat we momenteel in Nederland hebben. 

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd op vrijdag 25 februari 2022 door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van duurzaamheidsplatform Change Inc. In totaal hebben 842 (n=842) personen aan het onderzoek deelgenomen die lid waren van StemPunt, het online onderzoekspanel van Motivaction (www.stempunt.nu). De onderzoeksresultaten zijn representatief voor de Nederlandse populatie van 18-70 jaar. Door de snelle ontwikkelingen rond de situatie in Oekraïne en de gaslevering door Rusland aan de EU, kunnen de meningen over dit onderwerp veranderen. Voor meer informatie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of bel Pieter Paul Verheggen 020 589 83 83.   


Vragen?

Gerelateerde artikelen
Maatschappelijke Impact Monitor 2019

Vertrouwen consumenten op het morele kompas van bedrijven?

Bram van der Lelij
25 oktober 2018
CSR

CSR 3.0 is Corporate Stakeholder Responsibility

Karel Slootman
10 april 2018
Klimaatspijbelaars doen niet aan leerplicht

De beste les is een klimaatprotest

Maartje Rooker
20 maart 2019
Huiseigenaren stimuleren tot duurzame woning

Hoe we huiseigenaren wél kunnen stimuleren om te verduurzamen

Gerard van der Werf
11 juni 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved