Toegankelijkheid

Skip to main content

Paradoxaal Nederland: vertrouwen in corona maatregelen kabinet en vervolgens lekker naar buiten

24 maart 2020

Amsterdam - Het Nederlandse volk is afgelopen week in overgrote meerderheid overtuigd geraakt van de maatregelen die Kabinet Rutte III heeft genomen om het coronavirus in te dammen. Tegelijkertijd ziet een grote groep burgers nog niet de noodzaak om hun gedrag hierop af te stemmen. Zij togen dit weekend vrolijk naar de bouwmarkt of naar het strand om de zinnen te verzetten. Dit is de balans die opgemaakt kan worden na de eerste serieuze corona week van Nederland.

Onderzoekbureau Motivaction voerde met haar internationale WIN/Gallup netwerk voor het weekend een (overwegend online) onderzoek uit naar de steun die overheden krijgen voor hun maatregelen. Uit het onderzoek dat werd gehouden in ruim 20 landen blijkt dat ten opzichte van de ons omringende landen (Frankrijk, Duitsland en UK) de Nederlandse overheid op de meeste steun mag rekenen; de vraag De overheid neemt goede maatregelen om het virus in te dammen wordt in Nederland door 79% in sterke tot zeer sterke mate ondersteunt. In Frankrijk is de steun ruim 20% lager (52% is het in Frankrijk met deze stelling eens en zeer mee eens), en ook in de UK en in Duitsland is er geen meerderheid voor deze stelling te vinden (resp. 49% en 47%).

Het vertrouwen in de Nederlandse overheid blijkt verder ook uit het gegeven dat 9 op de 10 Nederlanders aangeeft, sommige individuele rechten op te willen geven om het Corona virus in te dammen (91%)*. In de ons omringende landen is dit percentage een stuk lager, Fransen zijn met 84% na ons het meest geneigd om inperking van hun individuele rechten te accepteren maar voor inwoners van de UK (72%) en Duitsland (71%) ligt dit duidelijk gevoeliger.

Wat betreft onze oosterburen kan dit verschil samenhangen met het feit dat men de gevolgen van het coronavirus (in de periode 14-18 maart) als beduidend minder impactvol inschatte: waar in Nederland 72% van de bevolking denkt dat het coronavirus iemand in de directe familie zal treffen, verwachten ‘slechts’ 46% van de Duitse burgers dat iemand van hun familie door het corona virus geraakt zal worden (in Frankrijk is dit 76% en in de UK 78%).

Ook met betrekking tot de toekomst lijken Duitse burgers minder angstig als het om de impact van het coronavirus gaat: waar in Nederland 77% van de burgers verwacht dat de impact van het coronavirus in de komende weken alleen maar erger wordt, is dit percentage onder Duitse burgers met 54% veel lager (Frankrijk 70% en UK 82%).

Het is aannemelijk dat de overheidsmaatregelen die in de verschillende landen genomen worden en de wijze waarop politici en deskundigen daarover communiceren, impact hebben op de acceptatie van die maatregelen. Dit kan bovenstaande verschillen verklaren. Maar daarnaast lijkt er ook nog zoiets te zijn als de ‘liberale volksaard’ die maakt dat een groot aantal Nederlanders na de toespraak van Rutte op maandag, en van Koning Willem Alexander op vrijdag, vervolgens toch hun eigen gang gaan en gezamenlijk een luchtje zijn gaan scheppen in een park of op het strand.

*De vraag luidde: Ik ben bereid om sommige van mijn individuele vrijheden op te geven om te zorgen dat het Corona virus zich niet verder verspreidt

Neem voor meer informatie contact op met Pieter Paul Verheggen.

Bron: Motivaction, 23.03.2020


Vragen?
Pieter Paul Verheggen

Email
Functie Algemeen Directeur
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

De invloed van corona op werkend Nederland

Ester Koot
20 januari 2021

Kwart Nederlanders gebruikt vakantiegeld om rond te komen

Rob Doornbos
20 mei 2019

Helft millennials wil baan met flexibele werktijden

Jeroen Senster
17 april 2019

Kusje erop: de waarheid achter vele gezondheidsmythes

Kevin Hengstz
23 december 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency