Toegankelijkheid

Skip to main content

Rechter beslist: Wifitellen is veilig en mag weer!

09 februari 2024

Gerechtigheid. Zo kunnen we de recente uitspraak van de rechter toch wel omschrijven. Als enige partij in Nederland geloofde RMC, onderdeel van onderzoeksbureau Motivaction, erin dat wifitellen wél privacy-veilig is. Daar hebben we gelijk in gekregen! Het tellen van passanten met behulp van wifi mag weer! 

In 2021 deelde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete van 600.000 euro uit aan de gemeente Enschede, omdat zij gebruikmaakten van wifitellen met onze Citytraffic-sensoren. De AP was van mening dat passanten werden gevolgd (wifitracking) en dat de privacy niet goed werd gewaarborgd. Tientallen gemeenten stopten met deze onderzoeksmethode na de uitspraak van de AP. De gemeente Enschede vocht de boete aan en heeft gelijk gekregen. De rechter oordeelt dat de straf op basis van onjuiste gronden is uitgedeeld en dat de boete moet worden teruggedraaid. 

RMC heeft altijd geloof gehad in de veiligheid van het tellen van passanten met hulp van wifi-signalen en beschikt over een Citytraffic-telnetwerk van 79 steden in Nederland en 12 steden in België. De technologie bevat de juiste balans tussen nauwkeurig tellen én het waarborgen van privacy. Het is nauwkeuriger dan het tellen met een handmatige klikker of infraroodstraal en voorkomt het Big Brother-gevoel van een straat waarin talloze camera’s hangen. 

Om de veiligheid te waarborgen hebben de grote techbedrijven als Google en Apple al eerder extra maatregelen genomen om wifi-signalen van een smartphone volledig privacyproof te maken. Daarbovenop heeft RMC nog talloze stappen ingebouwd waardoor het onmogelijk is om een wifi-signaal te herleiden naar een persoon of deze persoon te volgen. 


Wat betekent deze uitspraak? 

Passanten tellen met onze Citytraffic-technologie mag weer voor gemeenten en andere overheden. Dat is welkom nieuws na de kritiek die de afgelopen jaren onze kant op kwam. Alle gemeenten, retailers en vastgoedpartijen kunnen deze telmethode zonder zorgen inzetten om inzicht te krijgen in bezoekersaantallen in binnensteden.

Dit betekent dat we ons netwerk van telsensoren in uw stad weer kunnen activeren zodat we de privacyvriendelijke data kunnen delen. 

Er zit vast ook een Citytraffic telpunt bij u in de stad! Zo spotten we (on)aantrekkelijke plekken in de stad, voorkomen we overvolle straten en maken we stadskernen en winkelcentra veiliger en fijner. 

Geïnteresseerd? We komen graag (weer) met u in contact.  


Vragen?
Huib Lubbers

Email 
Functie Consultant/Directeur RMC
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Belang duurzaamheid op woningmarkt groeit

Gerard van der Werf
14 juli 2021

Generatie Z kiest de duurzame variant als hun portemonnee dat toelaat

Loes Kleijngeld
28 augustus 2023

Van top-down naar medewerkersparticipatie: never waste a good crisis

Ester Koot
23 april 2021

Panel Duurzame Koplopers: wegwijzers in duurzaamheid

Henk Heinen
13 november 2023
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency