Toegankelijkheid

Skip to main content

Weinig Nederlanders bereid te vechten voor het vaderland

28 april 2022

Ruim twee derde van de Nederlanders is niet bereid te vechten voor het vaderland als Nederland betrokken raakt in een militair conflict. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat het nieuwe tv-programma Dit is de Kwestie in samenwerking met ons heeft uitgevoerd onder ruim duizend Nederlanders. Naar aanleiding van de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne onderzoekt het programma hoe groot de vecht – en sneuvelbereidheid in ons eigen land is. Slechts 16% van de Nederlanders zegt nu de wapens op te willen pakken om Nederland te verdedigen.

De bereidheid om te vechten om Nederland te verdedigen is bij mannen groter dan bij vrouwen. Bij de mannen geeft 24% aan de wapens op te willen pakken. Voor vrouwen geldt dat voor 9% van hen. Leeftijd speelt in de vechtbereidheid een kleine rol. Alleen 65-plussers zijn beduidend minder bereid ten strijde te trekken (80% versus 68% NL-breed).

Dezelfde vraag werd ook in 2014 gesteld en dat leverde een vergelijkbaar beeld op. Toen antwoordde 15% van de Nederlanders positief op de vraag ‘Als Nederland betrokken raakt bij een oorlog, zou je willen meevechten om Nederland te verdedigen?’. Een vraag die destijds gesteld werd ten tijde van de onrust in de Krim, maar nu nadrukkelijk in het licht van de oorlog in Oekraïne. De opofferingsgezindheid van de Nederlanders is er echter niet groter op geworden.

 

Vaderlandsliefde

De lage vechtbereid roept de vraag op of hoe het gesteld is met onze vaderlandsliefde. Het merendeel (64%) van de Nederlanders geeft aan graag of zelfs het allerliefst in Nederland te wonen. Eén op de tien zou liever in een ander land wonen. En 2% wil zelfs zo snel mogelijk weg uit Nederland.

Bijna de helft van de Nederlanders, 47%, zegt trots te zijn op Nederland en zich er sterk mee verbonden te voelen. 16% voelt die liefde niet. De overige 37% is het noch eens, noch oneens met de stelling ‘Ik ben trots op Nederland en voel mij er sterk mee verbonden’. 

Bron: EO.

Dit is de Kwestie is een nieuw EO-programma dat vanaf eind mei uitgezonden zal worden op NPO2. In het programma onderzoeken EO-presentatoren Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush morele dillema’s en ethische kwesties naar aanleiding van de actualiteit. De eerste aflevering, op 26 mei, 20:25 uur, NPO2, zal in het teken staan van de vechtbereidheid en vaderlandsliefde onder de Nederlandse bevolking.


Vragen?
Jeroen Senster

Email j.senster@motivaction.nl
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen

Hoe OK is Generatie Z?

Loes Kleijngeld
22 augustus 2023

Design Thinking

Sander Kluiters
23 juli 2018

Grote zorgen over de zorg

Lieke van Duist
26 juli 2019

Hoe gaan Nederlanders met hun financiën om? Jorn Lingsma en Lisa Jager bij New Business Radio

Jorn Lingsma
18 december 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved