Toegankelijkheid

Skip to main content

You go girl! Waarom Internationale Vrouwendag belangrijker is dan veel mensen denken

08 maart 2019

Slechts 38 procent van de mannen vindt het nodig dat er een speciale dag is om aandacht te vragen voor genderongelijkheid, vonden we in onze mailbox. Dat cijfer komt uit een onderzoek van Motivaction, dat onder ruim 1300 mannen én vrouwen werd uitgevoerd. We vinden Internationale Vrouwendag – vandaag! – een mooi moment om even uit te leggen waarom de resterende 62 procent van die mannen ongelijk heeft.

Laten we eerst even kijken naar de rest van de resultaten uit de enquête. Zo blijkt dat ook vrouwen lang niet allemaal enthousiast zijn over het bestaan van Internationale Vrouwendag; slechts 53 procent vindt het nodig om op een speciale dag aandacht te vragen voor gender. Maar dat is toch meer dan bij mannen, en dat blijkt ook uit rest van de antwoorden. Zo vindt maar liefst 62 procent van de mannen dat vrouwen nu al gelijke rechten hebben, tegenover 38 procent van de vrouwen.

Nog zo één: 41 procent van de mannen zegt dat vrouwen evenveel kansen hebben om aan de top van bedrijven te komen als mannen, terwijl maar 23 procent van de vrouwen het daarmee eens is; 48 procent van de mannen vindt dat er genoeg vrouwen zitten in de politiek, tegenover 34 procent van de vrouwen.

Het moge duidelijk zijn: nog niet de helft van de mannen ziet het belang van feminisme in. Vrouwen wel, maar ook nog niet genoeg. Vinden wij, dan. Want hoewel vrouwen in 2019 precies 100 jaar actief kiesrecht hebben – het recht om te stemmen – zijn ‘we’ pas sinds 1956 handelingsbekwaam (wat onder andere inhoudt dat we mogen blijven werken na het huwelijk), leert de video van WOMEN Inc. ons.

 

Vrouwen zijn echtgenoten, mannen zijn bazen

Maar oké, dat was 1956, horen we je denken. Oké, flash forward naar 2019. 2019, waarin nog steeds 45 procent van de vrouwen zegt ooit slachtoffer te zijn geworden van fysiek of seksueel geweld. 2019, waarin mannen nog steeds gemiddeld ongeveer 18 procent meer verdienen dan vrouwen. 2019, waarin vrouwen nog steeds ‘echtgenotes’ zijn en mannen ‘bazen’. 2019, waarin het nog steeds ‘shockerend‘ is als iemand met okselhaar op de voorkant van een tijdschrift staat.

We kunnen nog wel even doorgaan, maar we willen vooral dit zeggen: dat mannen het idee hebben dat vrouwen wel gelijke rechten hebben, laat alleen maar zien hoe weinig aandacht al deze problemen krijgen in de samenleving. Hoe sterk patriarchaal ons hele politieke systeem, ons taalgebruik, onze kijk op liefde en ga zo maar door nog steeds zijn.

 

8 maart = Internationale Vrouwendag

En om daar wél aandacht aan te besteden, bestaat er Internationale Vrouwendag. Vandaag vieren we dat we 100 jaar kiesrecht hebben, maar laten we ook merken hoeveel beter het nog kan. Het liefst natuurlijk elke dag, maar 8 maart is een mooi begin om te doen, dragen en zeggen wat je wilt. Want dat recht hebben we ten volste.

 

Bron: Bedrock, 08.03.2019


Vragen?
Lennart Blokker

Email
Functie Research manager
Telefoon +31 (0)20 589 82 91


Gerelateerde artikelen

Commercieel Nederland is somber over groei en laat kansen liggen!

Pieter Paul Verheggen
08 oktober 2018

Nederland bezig met een slome warming-up voor het EK voetbal

Natascha Schippers
21 mei 2021

Jumbo's juichcape meest bekende en meest gewaardeerde EK-inhaakactie

Ruurd Hielkema
05 augustus 2021

Op het snijpunt van digitaal en face-to-face

Sander Kluiters
14 september 2020
Neem contact met ons opCopyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency