Toegankelijkheid

Skip to main content

Zomervakantievoorbereiding leidt tot stress bij Nederlanders

07 mei 2019

De aanloop naar de zomervakantie is niet voor iedereen in Nederland een aaneenschakeling van vreugdevolle momenten. De zomervakantievoorbereidingen zorgen namelijk bij 70 procent van de Nederlanders voor stress. 35 procent van hen maakt zelfs ruzie met zijn of haar partner of reisgenoot richting de periode die toch synoniem dient te staan voor ontspanning. Wie deze vakantiestress wil ontlopen, kan natuurlijk ook voor een summer school kiezen.

De stress die wordt ervaren tijdens de voorbereiding van de zomervakantie komt naar voren uit een kwalitatief onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van e-commerce-gigant Amazon.

Volgens het onderzoek kan vakantiestress tot onrust in het huishouden leiden (30%). Van alle ondervraagden geeft 35 procent aan ruzie te hebben met de wederhelft tijdens het voorbereiden op de zomervakantie. De belangrijkste aanleiding hiervoor is hoe de ander zich voorbereid op de trip. 20 procent van de mannen zegt zich te ergeren aan de hoeveelheid spullen die zijn partner inpakt, terwijl 18 procent van de Nederlandse vrouwen verbolgen is de tas van haar partner te moeten inpakken.

 

Financiële stress voor de zomer

Uit het onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlanders financiële stress ervaart tijdens de voorbereiding op de zomervakantie. Respondenten die aangeven zich financieel gestrest te voelen, geven als redenen aan:

  • een onverwachte financiële tegenvaller (41%);
  • niet genoeg geld voor de vakantie opzij te hebben gezet in de voorgaande maanden (41%);
  • de angst om de controle over het budget te verliezen tijdens de vakantie (34%).

Voor 29 procent van de Nederlanders is de financiële stress zelfs een reden de vakantie een jaartje over te slaan.

 

De grootste stressfactoren

Het inpakken van de juiste spullen en ervoor zorgen de maximale toegestane hoeveelheid bagage niet te overschrijden is de grootste stressfactor voor Nederlanders (25%). Voor 18 procent is het op tijd af krijgen van het werk ook een grote veroorzaker van pre-vakantiestress. Mannen maken zich zorgen over de weersomstandigheden op hun vakantiebestemming (17%), hun financiële situatie (11%) en de beveiliging van hun huis (11%). De grootste stressfactor voor Nederlandse vrouwen is ervoor zorgen dat alle kleding op tijd schoon en ingepakt is voor de vakantie (28%).

 

Tips voor vermindering stress

Om stress voorafgaand aan de vakantie te verminderen, heeft Kelly Weekers, life & business coach en auteur van het boek ‘Happy Life 365’, goed advies: “Ik zie dat mensen zich veel zorgen maken over dingen waar ze eigenlijk geen controle over hebben. Het is handig om op tijd te beginnen met inpakken, een to-do-list en een duidelijk financieel overzicht te maken en een taakverdeling in het huishouden te maken voordat de zomer begint. Maar maak je bijvoorbeeld niet te veel zorgen over het weer, dingen die je partner thuis vergeten is of de driftbui van je kind. Je bent niet perfect, je familie is het niet, het leven is dat niet. Wanneer je het leven meer kunt nemen zoals het is en gewoon in het moment leeft, ervaar je niet alleen minder vakantiestress, maar is de kans groot dat je ook echt geniet van alle voorbereidingen. En natuurlijk van het idee achter die hele vakantie: quality time doorbrengen met je geliefden.”

 

Financiële voorbereidingen

Vakantiegeld dat in Nederland jaarlijks wordt uitgekeerd, wordt niet altijd besteed aan zomervakanties. Slechts 17 procent van de respondenten geeft aan 100 procent van het vakantiegeld te gebruiken voor de zomerplannen. Die Nederlanders die hun vakantiebonus voor andere activiteiten gebruiken, sparen het geld in de eerste plaats voor later (50%), kopen iets voor zichzelf (20%) of geven het uit aan leuke dingen om met de kinderen te doen tijdens de zomervakantie (15%).

 

Persoonlijke verzorging

Het onderzoek gaat ook in op het belang van persoonlijke verzorging voor Nederlanders en laat zien dat ze zich daar niet al te druk om maken. Slechts 6 procent zegt vóór de zomervakantie naar de sportschool te gaan en slechts 14 procent maakt zich gereed voor de zomervakantie door naar de kapper of schoonheidsspecialist te gaan. Bovendien zegt 95 procent van de vrouwen en 97 procent van de mannen geen stress te hebben over hoe men oogt in strandkleding. Mensen in de leeftijd van 45 tot 55 jaar hebben de minste kopzorgen. Niemand van hen zegt zich zorgen te maken over de strandlook.

Bron: Customertalk, 03.05.2019

 


Vragen?
Jeroen Senster

Email
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen

Nederlanders maken zich meer zorgen om terrorisme

Cecilia Keuchenius
15 november 2018

Hoe kun je inspelen op de wensen van vakantiegangers in eigen land?

Maartje Rooker
13 oktober 2020

WK in Qatar geeft kopzorgen, maar voetbal blijft ook een leuk spel

Karin Lammers
29 december 2022

Een derde keer in dienst bij Motivaction

Margré Nijkamp
12 augustus 2019
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency