Toegankelijkheid

Skip to main content

Shoppermentality

Voor marketeers en retailers is het essentieel om te begrijpen en te doorgronden wat de drijfveren zijn van consumenten en shoppers. Wat is de online en winkelbeleving van de shopper, wat gaat op het koopmoment in hem of haar om en waarom koopt de shopper wat hij of zij koopt?

Raak de juiste snaar

70% van de beslissingen over hun aankopen maken shoppers in het moment. Gedrag in de (online) supermarkt is namelijk routinematig, plaats- en tijdgebonden en veelal onbewust. Shoppers worden geprikkeld door wat zij zien en zijn dus beïnvloedbaar. Maar hoe raak jij als (trade)marketeer de juiste snaar bij de shopper die zijn of haar online bestelling doet of voor het schap staat?

 

Wat wij doen

Motivaction staat aan de basis van succesvolle consumenten- én shopperonderzoeken. Wij bieden per shopper de juiste activatie. Wij adviseren waar, met welke kanalen, en hoe, met welke touchpoints, je shoppers verleidt tot het kiezen voor jouw winkel of jouw product.

Omdat elke shopper anders is en op een eigen manier benaderd wil worden, hebben wij shoppertypologieën ontwikkeld. Deze vullen wij continu aan met relevante informatie over de customer journey, het (online) mediagedrag, voorkeuren op de winkelvloer en de houding en gedrag omtrent duurzaamheid en gezondheid.

Daarmee brengen wij in kaart welke instore communicatie het meest effectief is, welke (online) activatie werkt en welke tone of voice en promotiemechanismen aansluiten bij jouw shopper, merk of retailformule. Dit doen we vaak aangevuld met consumentenonderzoek.

 

Wat levert het op?

  • Inzicht in motivaties en gedrag van jouw (potentiële) doelgroep in de supermarkt.
  • Kennis over de verschillen tussen online en offline shoppen binnen jouw (potentiële) doelgroep.
  • Kennis over de eetgewoontes van jouw (potentiële) doelgroep en hoe zij hun maaltijd bereiden.
  • Advies over hoe jij jouw assortiment en verpakking kunt afstemmen op de doelgroep.
  • Advies over welke promoties passen bij jouw (potentiële) doelgroep.
  • Advies over de juiste tone of voice is om jouw (potentiële) doelgroep aan te spreken.

 

Shopper Mentality

Op basis van onderzoek hebben wij 8 shopperstijlen in kaart gebracht.

De Veilige Shopper probeert de juiste balans te vinden tussen het aangename en het noodzakelijke. Deze groep houdt ervan zichzelf te verwennen maar is ook prijsbewust en geeft de voorkeur aan vertrouwde merken.

De Gemaksshopper is een spontane consument die in de eerste plaats streeft naar een onbezorgd, plezierig en comfortabel leven. Deze shopper kiest voor snel en makkelijk, zoals kant-en-klaarmaaltijden, afhaal en promoties.

De Behoudende Shopper is zuinig, bescheiden en doen alles met mate. Zij eten traditioneel, zijn merktrouw en gevoelig voor aanbiedingen.

De Kwaliteitsshopper is kritisch en heeft gemiddeld meer te besteden. Voor deze groep is prijs ondergeschikt aan kwaliteit en gemak. De voorkeur gaat bij Kwaliteitsshoppers uit naar A-merken.

De Nieuwsgierige Shopper is innovatief, kritisch en een exotische eter. Deze shoppers zijn oprecht geïnteresseerd in voeding en leggen de focus op kwaliteit en duurzaam.

De Merkbewuste Shopper is gericht op status en gemak. En hoewel prijsbewust geven ze de voorkeur aan A-merken.

De Verantwoordelijke Shopper besteedt graag tijd aan koken en eten. Zij zijn maatschappijkritisch en idealistisch. Deze groep legt de focus op biologisch en duurzaam.

De Eigenwijze Shopper is een exploratieve pionier die op de voedseltrends vooruitloopt. Zij doen impulsief boodschappen en proberen graag nieuwe dingen uit.

Onze research- en strategy consultants zijn door hun uitgebreide kennis van en ervaring met FMCG en Retail als geen ander in staat om de inzichten te vertalen in heldere én implementeerbare adviezen. Neem contact met ons op om samen de beste insights boven tafel te krijgen en jouw groeidoelstellingen te realiseren.


Vragen?
Els van der Velden

Email e.vandervelden@motivaction.nl
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 22

Clasine van der Wal

Email c.vanvanderwal@motivaction.nl
Functie Senior Research Manager
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Vijf Tinten Groener

Passende duurzaamheidscommunicatie naar jouw publiek.
Gerard van der Werf
17 oktober 2018

Vrijetijdsprofielen

Maartje Rooker
30 juni 2020

Fintality

Rob Doornbos
27 maart 2023

Digitality

Wat drijft de digitale consument?
Kevin Hengstz
14 maart 2018
Neem contact met ons opCopyright ©2023 Motivaction International. All Rights Reserved