Toegankelijkheid

Skip to main content

Nederlanders verspillen €124 miljoen aan kersteten

22 december 2016

De helft van de Nederlanders koopt teveel eten in met kerst. Als gevolg daarvan wordt voor €124 miljoen aan eten weggegooid.

 

Dit berekende de stichting Natuur & Milieu naar eigen zeggen uit onderzoek. ‘De angst om tekort te komen is sterker dan de behoefte om geen voedsel en geld te verspillen,’ aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu op basis van onderzoek van Panelwizard in opdracht van de stichting en de Rabobank. ’14 procent voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. ‘Kerst is een feest van bezinning. Begrijpelijk dat veel Nederlanders zich schuldiger voelen over verspilling dan gedurende de rest van het jaar. Met onze verspillingstips en het recept voor het restdiner kun je langer doen met je kerstdiner.’

 

Minder weggooien bij duurder voedsel

77% van de Nederlanders heeft een hekel aan voedselverspilling, blijkt uit eerder onderzoek van Natuur & Milieu en de Rabobank, uitgevoerd door Motivaction. 68% vindt het zonde om eten weg te gooien. Een ‘echte’ prijs voor voedsel, waarin milieubelasting is meegerekend, helpt volgens de milieugroep tegen voedselverspilling. ‘Als voedsel twee keer zo duur zou zijn, zou een kwart van de Nederlanders niets meer weggooien. Veel Nederlanders vinden voedselverspilling daarnaast zonde van het geld. Tijd om bewuster in te kopen en beter om te gaan met restjes,’ aldus Koek.

2017: minder verspillen

De helft van de ondervraagden heeft goede voornemens en zegt in 2017 minder voedsel te gaan verspillen, zegt Bas Rüter, directeur Duurzaamheid Rabobank. ‘Het is opmerkelijk dat we ons kerstmenu zo waarderen, maar dat we er toch extra veel van weggooien. Dat kan beter en slimmer. Rabobank wil bijdragen aan het verduurzamen van de wereldwijde voedselvoorziening. Voedselverspilling verminderen levert daar een belangrijke bijdrage aan. Rüter zegt zelf ook in actie te komen. ‘Het begint gewoon bij onszelf. Ik neem me daarom voor om in 2017 minder voedsel te verspillen en daar begin ik deze kerst mee.’

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is online uitgevoerd onder een representatieve groep van 803 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie.

 

Bron: Vlees Magazine, 20.12.2016

Deel dit artikel

Vragen?
Cecilia Keuchenius

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83

Bram van der Lelij

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

SPIL: een nieuw mediaplatform voor en door jongeren

Lex van Meurs
18 juni 2025

Women Inc. en Motivaction: meer bewustwording nodig over vrouwengezondheid

Lieke van Duist
24 mei 2025

In 4 stappen naar een nieuw concept. Stap 1: insights verzamelen

Henriët Hensen
04 oktober 2019

Gendergelijkheid wereldwijd: hoe verschillend ervaren mannen en vrouwen gelijkheid?

Ester Koot
18 september 2025
Neem contact met ons op
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency