Toegankelijkheid

Skip to main content

11% van Nederlanders ervaart partnergeweld tijdens coronacrisis

10 september 2020

Het overgrote deel van de Nederlanders (85%) is van mening dat de coronamaatregel om zoveel mogelijk thuis te blijven leidt tot meer partnergeweld. 11% van hen zegt zelfs bekend te zijn met daadwerkelijke situaties van partnergeweld tijdens de corona-periode. Dat blijkt uit onderzoek van emiritus-hoogleraar Renee Römkens en marktonderzoeksbureau Motivaction.

Download de factsheet

De Verenigde Naties noemden de wereldwijde stijging van partnergeweld tegen vrouwen tijdens de coronacrisis een ‘pandemie binnen de pandemie’. In onder andere Frankrijk, Italië en België werd al eerder gepubliceerd over een toename in het aantal meldingen van mishandeling. In het Verenigd Koninkrijk is een stijging van het aantal gevallen van huiselijk geweld met een dodelijke afloop geregistreerd. Cijfers over de impact van de coronamaatregelen op partnergeweld in Nederland waren echter nog niet bekend.

Uit onderzoek van Motivaction blijkt nu dat 7% van de Nederlanders partnergeweld in het eigen gezin heeft meegemaakt tijdens de corona-periode, 4% in de familie en 6% in de vriendenkring. Ook in de buurt of wijk (9%) en op het werk (4%) zijn mensen bekend met gevallen van partnergeweld. Hierbij is het mogelijk om partnergeweld vanuit meerdere situaties te kennen: in totaal stelt 11% van de Nederlanders partnergeweld te hebben ervaren in hun omgeving tijdens de corona-periode.

 

Extra onderzoek nodig

In juni liet het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en mishandeling, nog weten dat de lockdown niet heeft geleid tot een stijging van het aantal meldingen.

Renée Römkens, emitirus-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, stelt: “De cijfers uit dit onderzoek geven een aanwijzing dat het daadwerkelijk aantal gevallen van partnergeweld hoger ligt dan uit eerdere Nederlandse onderzoeken naar voren is gekomen. Het is dan ook een belangrijke aanleiding voor aanvullend onderzoek om meer zicht te krijgen op partnergeweld in Nederland tijdens de corona-periode.”

 

Vertrouwen in aanpak

Slechts 10% van de Nederlanders heeft er vertrouwen in dat de maatschappij voldoende doet om partnergeweld tegen vrouwen te voorkomen tijdens de coronamaatregelen. Bijna een derde (32%) geeft zelfs uitgesproken aan geen vertrouwen te hebben in de aanpak van partnergeweld tegen vrouwen.

Een vergelijkbaar beeld is te zien bij het vertrouwen in de aanpak van partnergeweld tegen mannen, waarbij het aandeel Nederlanders dat aangeeft geen vertrouwen te hebben nog iets groter is (38%).

Renee Römkens vult aan: “Het blijkt uit dit onderzoek dat er veel huiselijk geweld plaatsvindt in Nederland, vooral tegen vrouwen, dat nauwelijks wordt gemeld bij Veilig Thuis. Nederland wijkt af van de ons omringende landen waar meldpunten meer herkenbaar en laagdrempelig zijn. Dat is ook in Nederland nodig zodat mensen op tijd de weg vinden naar hulp.”

Mocht je naar aanleiding van dit bericht de behoefte hebben om met iemand te spreken of een andere vorm van hulp nodig hebben, neem dan contact op met https://www.slachtofferhulp.nl/, tel: 0900-0101 of met https://www.korrelatie.nl/, tel: 0900-1450. Specifiek voor seksueel geweld kun je terecht bij https://www.seksueelgeweld.nl/ en voor huiselijk geweld bij https://www.veiligsamen.nl/ of https://www.vooreenveiligthuis.nl/, tel: 0800-2000 (24/7 bereikbaar)

Neem voor meer informatie contact met ons op of download de factsheet.

 


Vragen?
Cecilia Keuchenius

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Bureaucratie frustreert jonge ambtenaar

Marco Sodderland
31 oktober 2019

In gesprek met... Ester Koot

Ester Koot
18 december 2020

Laten we Gen Z niet over één kam scheren

Ester Koot
01 juli 2019

FD komt met nieuwe, 'digitalere' krant

Henriët Hensen
12 juni 2018
Neem contact met ons op



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency